Porsche blør nå så mye i det kinesiske markedet. At merket nå seriøst vurderer om de skal trekke seg ut av verdens største bilmarked.
Porsche vurderer å stanse salget av elbiler i Kina etter en stor salgsnedgang og tollproblemer. Administrerende direktør Oliver Blume vil imidlertid komme med en avklaring om et par år.
Porsche opplever betydelig motgang i det kinesiske markedet. Salget falt med 42 prosent i Kina i første kvartal 2025.
Det vil si, sammenlignet med salget for bare ett år siden. Merkets direktør Oliver Blume innrømmer nå at Porsche helt vil slutte å selge elbiler i Kina.
Den store nedgangen og usikkerheten om fremtiden legger press på den tyske bilprodusenten.
Det kinesiske markedet har lenge vært lukrativt for europeiske luksusbilmerker. Men tidene forandrer seg raskt.
Konkurransen fra lokale kinesiske bilprodusenter har økt betraktelig. De kinesiske merkene tilbyr ofte biler til lavere priser. Dette reduserer etterspørselen etter internasjonale merkevarer.
Porsche merker tydeligvis den endrede situasjonen. Hele året 2024 var preget av utfordringer for den tyske bilprodusenten i Kina. Salget falt med 24 prosent sammenlignet med året før. Starten av 2025 viser ingen tegn til bedring for Porsche i regionen.
En betydelig faktor i Porsches tilbakegang i Kina er konkurranse fra landets egne bilmerker. Xiaomi, kjent for elektronikk som mobiltelefoner og internettløsninger, lanserte selskapets første elbil, SU7, i fjor.
Den er billigere og har flere hestekrefter enn Porsches Taycan og Macan.
Xiaomi SU7 koster rundt 455 000 danske kroner i Kina. Til sammenligning koster en Porsche Taycan omtrent 780 000 danske kroner på det kinesiske markedet. Den store prisforskjellen gjør Xiaomi til et attraktivt alternativ for mange kjøpere.
Tariffer og konkurranse legger press på Porsche
Porsche-sjef Oliver Blume erkjenner konkurransen. Han ser imidlertid ikke Xiaomi SU7 som en direkte konkurrent.
Blume mener at SU7 ikke kan sammenlignes med Porsche når det gjelder kjøreegenskaper. Han sa dette på bilutstillingen i Shanghai.
I tillegg til utfordringene i Kina, påvirkes Porsche også av handelspolitikken. De amerikanske tollsatsene på importerte biler påvirker produsentene. Porsche har ingen egenproduksjon i Nord-Amerika. Derfor må alle biler importeres til regionen, som er Porsches største salgsområde.
Disse tollsatsene og det svekkede salget i Kina har konsekvenser. Porsche forventer nå en lavere driftsmargin i 2025. Prognosen er justert ned til 6,5 prosent fra tidligere forventede 10 prosent. Dette viser den økonomiske usikkerheten merkevaren står overfor.
Porsche understreker at amerikanske tollsatser kan legge ytterligere press på profitten. Det avhenger av om EU og USA finner en løsning angående tollsatsene. Selskapet synes det er vanskelig å vurdere de nøyaktige økonomiske effektene for regnskapsåret på dette tidspunktet.
Ifølge NTV er Porsche nølende med å vurdere hvordan regnskapsåret 2025 vil avsluttes.
«På dette tidspunktet er det ikke mulig å gjøre en pålitelig vurdering av effektene for regnskapsåret.» Dette gjenspeiler usikkerheten som preger bilindustrien globalt, sier merket i Zuffenhausen.
Porsches fremtid i elbilmarkedet
Porsches strategi i Kina skiller seg fra visse konkurrenters. Produsenten har valgt å ikke utvikle eller lansere spesialmodeller spesielt for det kinesiske markedet. Andre bilprodusenter har hatt suksess med denne tilnærmingen.
Det er i lys av de mange utfordringene at Oliver Blume sår tvil om fremtiden til elbiler i Kina. Blume sier til Automotive News at han nå vil vente og se.
– Vi får se i løpet av de neste to, tre årene om Porsche fortsatt eksisterer som et elbilmerke her.
Porsches problemer strekker seg imidlertid langt utover Kina. Men det koker fortsatt ned til elbiler. Faktisk har tyskerne nå tenkt å bruke penger som opprinnelig var øremerket nye elbiler på forbrenningsmotorer i stedet.Les mer om det her .