Skatteminister Rasmus Stoklund (S) vurderer รฅ fjerne den kontroversielle reparasjonsgrensen. AutoBranchen Danmark mener at dette kan redde spesielt elbiler fra totalskade.
Skatteminister Rasmus Stoklund (S) vurderer nรฅ รฅ endre dagens reparasjonsgrense for biler. Dette kan bety at fรฆrre biler, inkludert elbiler, ender opp som totalskader.
Den danske bilbransjen ser positivt pรฅ muligheten for รฅ redde opptil 7000 biler รฅrlig fra vraking.
Den nรฅvรฆrende reparasjonsgrensen er satt til 75 prosent av en bils bytteverdi. Hvis en reparasjon er anslรฅtt รฅ koste mer enn det, erklรฆres bilen som totalskadet.
Dette skjer med rundt 30 000 biler hvert รฅr i Danmark.
Ifรธlge AutoBranchen Danmark kan mange av bilene potensielt reddes. Organisasjonen anslรฅr at det ville vรฆre fornuftig รฅ bygge opp omtrent 7000 av disse bilene pรฅ nytt.
Dette krever imidlertid at strรธmgrensen enten heves betydelig eller fjernes helt.
Reparasjonsgrensen ble opprinnelig innfรธrt tilbake i 1999. Den gang var formรฅlet todelt: รฅ tilrettelegge klimaet ved en raskere utskifting av nyere og mer drivstoffeffektive biler, og รฅ sikre statens inntekter via registreringsavgifter fra salg av flere nye biler.
Utfordringen med reparasjonsgrensen har blitt spesielt tydelig med fremveksten av elbiler.
Reservedeler til elbiler er ofte dyrere, i noen tilfeller opptil 25 prosent hรธyere, enn tilsvarende deler til bensin- og dieselbiler.
Dette betyr at elbiler raskere nรฅr taket for hva en reparasjon kan koste.
Reparasjon av elbiler og miljรธhensyn
Konsekvensen er at relativt nye elbiler risikerer รฅ bli vraket pรฅ grunn av skader som ellers kunne vรฆrt reparert.
Dette er problematisk, ettersom elbiler har en betydelig miljรธkostnad knyttet til produksjonen, spesielt av batteriene.
De mรฅ derfor kjรธre et visst antall kilometer for รฅ oppnรฅ en samlet miljรธgevinst sammenlignet med tradisjonelle biler.
Skattedepartementet er klar over problemet. I et skriftlig svar skriver Rasmus Stoklund:
โ Skattedepartementet er klar over problemstillingen som er tatt opp av den danske bilindustrien, og undersรธker for tiden mulige lรธsninger.
Hos AutoBranchen Danmark blir ministerens kunngjรธring mottatt positivt. Administrerende direktรธr Gitte Seeberg pรฅpeker at dagens praksis fรธrer til et enormt slรธsing med ressurser.
Hun mener at det รฅ vrake biler er et direkte tilbakeskritt for sirkulรฆrรธkonomien, fordi de i praksis er foreldet.
Seeberg utdyper problemstillingen i forhold til den grรธnne omstillingen. Hun synes det er problematisk nรฅr nyere elbiler med begrensede skader anses som uegnet for reparasjon.
โ Nรฅr relativt nye elbiler, med overfladiske skader, blir vurdert som uegnet for reparasjon fordi de har oppnรฅdd sitt klimapotensial, er det i direkte strid med den grรธnne omstillingen, sier Gitte Seeberg i en pressemelding .
Regjeringens vurderinger og fremtiden for bilavgifter
Regjeringen er i gang med en bredere gjennomgang av bilavgifter. Det er i denne sammenhengen skatteministeren har รฅpnet for รฅ inkludere reparasjonsgrensen i vurderingene.
Det er en anerkjennelse fra myndighetenes side. Den nรฅvรฆrende reparasjonsgrensen tar ikke tilstrekkelig hensyn til miljรธkonsekvensene.
Dette gjelder spesielt nรฅr det gjelder skroting av relativt nye elbiler.
Bil- og bilindustrien har lenge argumentert for en endring. Flere bransjeorganisasjoner har i รฅrevis pรฅpekt at grensen er en barriere for miljรธvennlige reparasjoner.
De mener dette hindrer en fornuftig bruk av bilenes ressurser.
En endring eller fjerning av reparasjonsgrensen kan dermed ha stor innvirkning. Dette kan fรธre til at flere biler blir reparert i stedet for รฅ bli vraket. Men om noe faktisk vil skje er fortsatt for tidlig รฅ si.