Statens årsregnskap viser stor nedgang i inntekter fra tinglysingsavgift. Populariteten til elbiler kommer til en høy pris, og nå er avtalen satt til å gå i pit stop i 2025.
Statens nye årsregnskap avdekker et betydelig økonomisk gap. Inntektene fra bilregistreringsavgiften har falt merkbart mer enn forventet.
Dette skyldes hovedsakelig salg av elbiler. Staten hadde budsjettert med inntekter på 9,9 milliarder kroner fra skatten.
Resultatet ble imidlertid bare 7,2 milliarder kroner. Det er en nedgang på 2,7 milliarder kroner i forhold til budsjettet. Den primære årsaken er danskenes raske overgang til elbiler.
Elbiler er pålagt betydelig lavere registreringsavgifter enn tradisjonelle biler. Denne utviklingen påvirker statens finanser negativt.
Gradvis økning av registreringsavgiften – også for elbiler
Dagens lave avgifter på elbiler stammer fra en politisk avtale.
Avtalen ble inngått i 2020. Den daværende sosialdemokratiske regjeringen gjorde avtalen med støtte fra det danske sosialdemokratiet, Socialistpartiet og Enhetslisten.
Avtalen innebærer at registreringsavgiften for elbiler skal fases inn gradvis. Innfasingen startet i 2021 og vil pågå til 2035. Dette for å gi bilkjøpere tid til å omstille seg.
Avgiften er fast frem til 2025. Den er 40 prosent av full registreringsavgift for elbiler i den perioden. Dette har gjort elbiler økonomisk attraktive for mange.
Fra 2026 begynner påmeldingsavgiften å øke. Den vil øke med 8 prosentpoeng hvert år. Dette vil fortsette til skatten når 80 prosent i 2030.
Etter 2030 vil økningen fortsette i et lavere tempo. Skatten økes med 4 prosentpoeng årlig. Dette vil skje frem til 2035.
Innen 2035 skal elbiler være ferdig faset inn i systemet. De vil da bli belastet 100 prosent av normal registreringsavgift. De skal dermed beskattes på linje med bensin- og dieselbiler.
Imidlertid kommer vi kanskje ikke så langt. Regjeringen med skatteminister Rasmus Stoklund (S) i spissen ønsker ikke å gjøre elbilene dyrere.
Kommende pitstop for avgiften på elbiler.
En viktig del av 2020-avtalen er en planlagt befaring. Avtalen skal gjennom en såkalt pitstop i 2025. Dette gir politikerne mulighet til å justere avtalen.
Det store fallet i statens inntekter kan påvirke diskusjonene. Politikerne må vurdere om dagens modell er bærekraftig. De må ta stilling til takten i skatteøkningene.
Den raske spredningen av elbiler har gått over forventningene.
Dette reiser spørsmål om balansen mellom grønn omstilling og statsfinanser. Pipestoppet i 2025 blir derfor sentralt for bilavgiftenes framtid.
Utviklingen i bilmarkedet og avgiftssystemet følges nøye. Mange faktorer påvirker sjåførenes valg og statens økonomi.
De danske bilimportørene, som i dag kaller seg Mobility Denmark, frykter at interessen for elbiler forsvinner helt dersom avgiften skyter i været.
Mens staten taper penger på nye elbiler, samler politiet på sin side inn penger som aldri før i landets rekordmange fotobiler. Les mer om det her .