Det går bra for selvkjørende biler, når det går rett. Om natten blir det betydelig vanskeligere og spesielt når man snur, konkluderer forskerne bak en ny rapport.
Selvkjørende biler – eller så nært vi kan komme noe slikt i dag – er fortsatt bedre sjåfører enn mennesker. Altså når det går riktig for seg.
Dette er konklusjonen til noen forskere bak en ny rapport publisert i tidsskriftet Nature .
Biler med selvkjørende funksjoner forårsaker færre ulykker enn biler som kjøres av mennesker. Men det er også situasjoner der teknologien kommer til kortere enn mennesker.
Det er spesielt i de mørkeste nattetimer og ved daggry at de selvregulerende systemene har det vanskelig. Her er risikoen for ulykker fem ganger høyere enn når en person sitter med hendene på rattet.
LES OGSÅ: Legendariske Mercedes gjenoppstår med V6-motor og minst 450 hk
Det samme gjaldt svinger, hvor de selvkorrigerende systemene har dobbelt så stor risiko for å gå feil.
En engelsk undersøkelse fra 2023 avdekket også at 7 av 10 personer føler seg utrygge når de kjører selvkjørende biler, der det ikke er minst én person bak rattet klar til å ta kontroll.
At de selvkjørende bilene er på vei – og at de stadig blir mer selvkjørende – er det neppe tvil om.
I USA er f.eks. Mercedes fikk tillatelse til å heve nivået på automatisert kryssing til nivå 3 av 5. Til gjengjeld har merket lovet å ta ansvar for ulykker i den sammenheng.
I England har en ny lov fra mai i år gjort det mulig å sende 'selvkjørende biler' ut på veiene allerede i 2026. Spørsmålet er da på hvilket nivå.
Hvis vi sammenligner det med noe, er til og med noe som adaptiv cruisekontroll med styreinngang som kan holde en bil i et kjørefelt på motorveien, fortsatt bare nivå 1.
De nåværende selvkjørende bilene er heller ikke uten problemer. I oktober trakk San Fransisco for eksempel tilbake GM-merket Cruises tillatelse til å kjøre rundt med førerløse biler etter en rekke alvorlige ulykker. Les mer om det her .