Tomrer Christopher DeVocht ble en milliardær som handlet Tesla-aksjer til akkurat rett tid. I dag har han tapt alt og vil saksøke banken sin.
Tomrer Christopher DeVocht opplevde enhver investors drøm og mareritt på nesten samme tid. I dag har han mistet alt.
Gjennom handel i Tesla-aksjer klarte han å snu en beskjeden investering til en formue på 2 milliarder kroner. Men eventyret fikk en brå slutt, og i dag sitter han igjen med ingenting.
Historien om Christopher DeVocht er en fortelling om både flaks og uflaks, om muligheter og fallgruver i finansverdenen.
For fem år siden begynte den kanadiske tomrer å handle Tesla-aksjer og opsjoner. Det begynte som en hobby, men da helsen tvang ham til å gi opp tømrerfaget, ble aksjehandel det nye levebrødet.
Ifølge Bloomberg vokste formuen til svimlende 2 milliarder kroner. DeVocht valgte imidlertid å la pengene stå i markedet og fortsatte å handle. Da Tesla-aksjen stupte i 2022, mistet han alt.
Nå har den tidligere milliardæren innledet søksmål mot en bank og flere finansadvokater. Han hevder han fikk dårlig råd som ikke tok hensyn til hans begrensede økonomiske kunnskap.
– DeVocht må ha vært flink til å kutte aksjeopsjoner, men skjønte egentlig ikke så mye om økonomi,» ifølge søksmålet mot bankene og finansrådgiverne den tidligere tomrer omga seg med.
DeVocht hevder at rådene han mottok først og fremst fokuserte på å minimere skattesatsen og ikke på å sikre hans økonomiske fremtid. Investeringsstrategien hans var blant annet avhengig av et lån fra Royal Bank.
I en tid da porteføljen hans var verdt 200 millioner danske kroner, henvendte han seg til banken for å få lån til et hus. Han ble rådet til å investere formuen sin i selskaper og kjøpe så mange Tesla-aksjer som mulig.
– Det ville blant annet ført til lavere skatt, hevder DeVocht i dokumentene om saken.
Strategien viste seg å være dødelig. Da børsen snudde, mistet Christopher DeVocht raskt hele formuen. Han ble tvunget til å selge alle Tesla-aksjene sine for å dekke lånene sine i banken.
Nå håper han å hente inn noe av tapene sine gjennom søksmålet mot Royal Bank. Han er spesielt misfornøyd med rådet om å donere 200 millioner danske kroner til veldedige formål.
Saken reiser spørsmål om ansvar og etikk i finanssektoren. Hvor langt går rådgivningsansvaret når kunder tar risikofylte investeringsbeslutninger?