Toyota er, i hvert fall på papiret, ikke lenger en like god forretning som den japanske giganten pleide å være. Nå advarer ledelsen om en nedgang.
Toyota forventer en betydelig nedgang i fortjenesten frem mot 2026. Amerikanske tollsatser og en svekket dollar legger press på den japanske bilgiganten.
Toyota står overfor økonomiske motvind. Bilprodusenten forventer lavere fortjeneste i årene som kommer. Amerikanske tollsatser og svingninger i dollarkursen nevnes som hovedårsakene til den forventede nedgangen i Toyotas fortjeneste.
Innen mars 2026 forventer Toyota et samlet overskudd på 3,8 billioner yen. Dette beløpet tilsvarer omtrent 273 milliarder danske kroner.
Det skriver Reuters .
Dette er en merkbar nedgang sammenlignet med siste regnskapsperiode. Her landet overskuddet på 4,8 billioner yen. Dette tilsvarer rundt 344 milliarder kroner.
Den forventede nedgangen i fortjeneste er derfor omtrent 21 prosent. Dette viser tall fra Toyota, som Reuters har rapportert.
Usikkerheten skyldes hovedsakelig situasjonen i USA. Tollsatser mot japanske varer rammer Toyota. Men den lavere dollarkursen kan potensielt ramme enda hardere.
Usikkerhet i USA og muligheter i Japan
I en tidligere studie estimerte Toyota kostnadene. Selve tollen ble anslått å koste 180 milliarder yen. Det er omtrent 13 milliarder kroner.
Effekten av dollarkursen ble anslått å bli en enda større kostnad. Her var beregningen 745 milliarder yen. Dette tilsvarer rundt 53 milliarder kroner.
Bilmarkedsanalytiker Christopher Richter fra CLSA har en gjetning om hvorfor Toyota nå trekker seg ut. Han peker spesielt på forklaringer som må finnes i USA.
– Akkurat nå ser ting rosenrødt ut i USA fordi kundene får panikk og løper til forhandlere for å kjøpe biler, sier Christopher Richter.
– Men hva skjer hvis tollsatsene fortsetter? Da må prisene opp. Og kan du da øke salget? Jeg vet ikke, legger han til.
I tillegg til toll og valuta lurer andre potensielle utgifter. Det kan bli behov for å investere i nye fabrikker. I så fall må disse fabrikkene plasseres på amerikansk jord for å omgå tollsatsene.
Andre bilmerker holder pusten
Mens det amerikanske markedet skaper usikkerhet, er det fremgang andre steder. Toyota opplever økt salg i sitt japanske hjemmemarked. Salget i Japan har økt med 18 prosent i år.
Det gir litt trøst i en ellers usikker tid. Andre bilprodusenter føler også presset fra den globale handelssituasjonen.
Ford tør ikke å komme med en presis prognose for fremtiden. Audi velger å se bort fra eventuelle straffetoll i sine beregninger, og Polestar har trukket tilbake sin prognose for 2025 helt. Les mer om det her .