Trumps vanvittige tollsatser tvinger EU og Kina til å reforhandle elbiler – en avtale som kan endre hele markedet.
Elbilmarkedet i Europa kan stå overfor en stor endring. EU og Kina har startet forhandlinger om å erstatte dagens tariffer på elbiler med en ny modell som innfører minstepriser på kinesiskproduserte elbiler.
Avgjørelsen kommer i kjølvannet av Trumps nye tollkrig , som har sendt sjokkbølger gjennom verdenshandelen.
Den amerikanske presidenten har innført toll på opptil 125 prosent på kinesiske varer – og 20 prosent på varer fra EU. De amerikanske tollsatsene er imidlertid midlertidig suspendert i 90 dager.
Minimumspriser i stedet for tariffer
Ifølge Reuters er både EU-kommisjonen og det kinesiske handelsdepartementet åpne for en ny modell. Det skal sikre rettferdig konkurranse uten å presse elbilprisene unødvendig opp.
Konkret kan dette bety at minstepriser for eksport-elbiler fra Kina erstatter de høye tollsatsene som i dag rammer blant annet BYD og SAIC med henholdsvis 17 og 35,3 prosent på toppen av EUs generelle bilimportavgifter.
Forhandlinger er allerede i gang, og spesielt plug-in hybrider – som i dag er unntatt fra tariffer – spiller en rolle. Salget av kinesiske plug-in hybrider i EU økte med hele 892 prosent i årets to første måneder.
Ifølge EU er målet å beskytte europeiske produsenter og samtidig unngå å straffe forbrukere, som ellers kunne se elbiler øke i pris.
Trumps tollsatser vil ha en indirekte effekt i EU
Mens Trump har valgt å angripe Kina og EU hardt med massive tollsatser, prøver EU å finne en mellomting. VDA-formann Hildegard Müller kaller Trumps tollstrategi «et brudd med regelbasert global handel».
Spesielt tyske bilprodusenter frykter gjengjeldelse dersom EU straffer kinesiske merker hardt. Kina er et viktig eksportmarked – spesielt for tyske premiummerker.
Samtidig begynner flere kinesiske produsenter å flytte produksjonen til Europa. BYD forventes å starte byggingen av en ny fabrikk i Ungarn senere i 2025. Dette kan potensielt redusere behovet for tariffer og gjøre kinesiske biler mer akseptable på det europeiske markedet.
Kan øke prisene – og bremse den grønne omstillingen
En ny avtale med minstepriser kan ifølge kritikere føre til høyere priser for europeiske forbrukere. Hvis billige kinesiske elbiler ikke lenger kan selges under en viss grense, vil det særlig ramme forbrukere som ønsker å gå over til elektriske – men ikke har råd til en europeisk modell.
EU har som mål å redusere utslippene fra transportsektoren, som i 2019 sto for 72 prosent av all CO₂ fra veitransport. Men dyrere elbiler kan bety at flere holder seg til bensin- og dieselbilene sine.
Samtidig har EU planer om å gjøre elbilproduksjonen grønnere. Fra 2027 skal batterier inneholde minst 50 prosent resirkulert litium – i 2031 øker kravet til 80 prosent. Dette stiller høye krav til både europeiske og kinesiske produsenter.
Tesla og europeiske merker under press
Hvis flere elbiler fra Kina slippes inn, risikerer Tesla å bli ytterligere presset i Europa. Selskapet har allerede opplevd fallende salgstall, og billig konkurranse fra Kina kan forsterke den utviklingen.
For europeiske produsenter som Volkswagen og Stellantis utgjør kinesiske priser en utfordring. Ifølge VDA er produksjonskostnadene i Europa 30 til 40 prosent høyere enn i Kina – hovedsakelig på grunn av lavere statlig støtte og dyrere arbeidskraft.
Derfor er EU nå fanget mellom ønsket om en grønn omstilling og behovet for å beskytte sine egne bilprodusenter.
Risiko for handelskrig – eller ny balanse?
EU håper å unngå en reell handelskrig med Kina. I 2023 eksporterte EU bare 11 499 elbiler til Kina, mens over 50 000 kinesiske batteribiler ble sendt andre veien – bare i januar og februar 2025.
Med minstepriser i stedet for toll, håper EU å skape en mer balansert konkurransesituasjon – uten å slå for hardt ut for hverken klimaambisjoner eller forbrukernes lommebok.
Men ingenting er bestemt ennå. Forhandlingene kan trekke ut, og risikoen for nye spenninger i verdenshandelen lurer fortsatt like under overflaten.