I Tyskland jobber flere statsministre med å pålegge bilmerkene å lage ekstra bilnøkler til politiet, slik at avlytting av sjåfører blir enklere.
Tyskland vurderer å gi politiet større fullmakter til å bryte seg inn i privatbiler for å installere overvåkings- og avlyttingsutstyr.
Dette skriver den tyske avisen Bild .
Ifølge et nytt lovforslag vil bilmerker som Volkswagen bli tvunget til å utlevere ekstra bilnøkler eller digitale adgangskoder slik at politiet kan få tilgang til biler og foreta avlytting.
Initiativet kommer fra Baden-Württemberg, hvor justisministeren har fått støtte fra landets øvrige rettsmyndigheter.
Dersom forslaget blir vedtatt, vil det tyske justisdepartementet utarbeide en konkret lovtekst, som deretter skal behandles av regjeringen.
LES OGSÅ: Tysk bilgigant i krise – skylder over 7,5 milliarder danske kroner
Politiet har allerede mulighet til å avlytte personer i bil, dersom de ellers kan få rettskjennelse. Nye tyverisikringer som moderne låsesystemer har imidlertid gjort det vanskeligere å installere avlyttingsutstyr.
– En effektiv kamp mot kriminalitet må ikke bremses av tekniske hindringer, sier Baden-Württembergs justisminister Marion Gentges (CDU).
Lovforslaget har tittelen "Lovfestet bistand fra tredjepart til åpning av choretoj" . Og i den understrekes det at bilprodusentenes samarbeid med politiet må styrkes for å sikre at ordensmakten kan utføre sine oppgaver.
Gentges påpeker at avlytting er spesielt avgjørende i saker om organisert kriminalitet og terrorbekjempelse. Ifølge henne er det ikke lenger akseptabelt at politiet må være avhengig av bilprodusentenes frivillige samarbeid, noe som kan være uforutsigbart.
Gentges understreker at det ofte er avgjørende å kunne overvåke fra innsiden av en bil, da samtaler typisk føres fritt og fri for de kriminelles ofte lyssky sjargong.
Samtidig kan bil GPS-systemer gi verdifull informasjon om bevegelsesmonstre. I regningen fra Baden-Württemberg står det at rundt hver tredje bil i dag er utstyrt med avanserte alarmsystemer.
Noe som gjør produsentenes hjelp – selv om den kan være under tvang – enda viktigere. –
– Det er nødvendig at vi kan overvinne disse teknologiske barrierene, ellers risikerer vi å miste viktige etterforskningsmuligheter», sier de tyske rettsmyndighetene.
Forslaget har vakt oppsikt og debatt, da det reiser spørsmål om balansen mellom sikkerhet og personvern, samt hvor langt staten kan gå i samarbeid med private selskaper.