Scanias salgstall for første kvartal viser en nedgang på 16 prosent. Eier Traton skylder på et vanskelig marked, mens kundene er nølende med å legge inn nye bestillinger på elektriske lastebiler.
Markedet for tunge kjøretøy viste seg å være utfordrende ved inngangen til året. Dette merkes tydelig av svenske Scania i deres regnskap for første kvartal 2025.
Salget stuper betydelig med 16 prosent for lastebilprodusenten. Morselskapet Traton Group beskriver situasjonen som tøff for bransjen.
Nærmere bestemt solgte Scania 22 200 correo-biler globalt i løpet av årets tre første måneder. Dette er en merkbar nedgang på 4000 biler sammenlignet med samme periode i fjor. På det tidspunktet var det totale salget for kvartalet 26.400 kjøretøy.
Nedgangen i Scania er den største i Traton-konsernet. Selv om det er et klart tap, kommer det ikke som en stor overraskelse for industriinnsidere.
Også andre merker i konsernet opplevde en nedgang i salget. Dette gjelder blant annet MAN i Tyskland og International Motors i USA.
Salget deres falt imidlertid ikke like mye som Scanias. De presterte relativt bedre gjennom årets første kvartal.
Traton Group og markedsutviklingen
Noen få merker under Traton gikk imidlertid mot strømmen. Volkswagen Truck & Bus klarte faktisk å øke salget i perioden.
Hampus Engellau er bilanalytiker i Handelsbanken. Han følger utviklingen nøye.
Han påpeker at tallene fra Traton stemmer overens med trenden til andre store aktører. Konkurransen er hard globalt.
– Tratons tall er stort sett på linje med Daimlers, sier Hampus Engellau til Dagens Industri . Dette indikerer en generell nedgang.
En vesentlig årsak til den nåværende utviklingen ligger hos kundene. Mange bedrifter er nølende med å legge inn nye bestillinger på lastebiler akkurat nå.
Scanias fremtid og ordrereserve
Traton selv bekreftet dette overfor investorer nylig. Det usikre markedet påvirker kundenes investeringsbeslutninger negativt.
De fullstendige detaljene om Scanias og Tratons økonomiske resultater for kvartalet mangler fortsatt. En dybderapport forventes å bli publisert senere i april.
Selv om starten på året har vært vanskelig for Skåne, ser ikke alt helt mørkt ut. Svenskene har fortsatt en ordrebok de kan trekke på.
Den eksisterende ordrereserven kan bidra til å opprettholde produksjonen i en periode. Det fungerer som en viktig buffer mot fallende produksjon. I hvert fall på kort sikt.
Samlet sett tegner første kvartal et bilde av klare utfordringer for Skåne. Markedsforhold og nåværende kundenøling presser salgstallene nedover for den kjente lastebilprodusenten.
Er du interessert i flere nyheter om lastebiler og transportbransjen, kan du lese mer om hvorfor kun 0,26 prosent av Scanias omsetning består av elektriske lastebiler her .