Drastisk salgsnedgang og økende kritikk av Elon Musk skaper frykt for fremtiden til Tesla-eiere og bilene deres. Men hva vil egentlig skje hvis et bilmerke som Tesla legger ned i et land – eller hele verden?
Teslas siste kvartalsresultater viser en betydelig nedgang i salget. I første kvartal 2025 leverte Tesla bare 336 681 biler på verdensbasis – det laveste antallet på nesten tre år.
Frykten for en alvorlig kollaps vokser blant investorer og bileiere over hele verden. Men hvor galt er det egentlig?
Tesla har mistet 45 prosent av verdien siden desember 2024. Dette skjer samtidig som administrerende direktør Elon Musk har kommet under politisk press, blant annet som rådgiver for Donald Trump og som tilhenger av høyreorienterte partier i Europa.
Dette har utløst protester og hærverk av Tesla-butikker i flere land. Mange eiere tar nå åpent avstand fra Musk – blant annet med Elon Sucks-klistremerker på bilene sine.
Hva skjer hvis Tesla trekker seg ut av et land?
Hvis Tesla bestemmer seg for å stenge i et bestemt land – for eksempel på grunn av svært dårlige salgstall – vil det først og fremst påvirke tilgangen til:
- Service og reservedeler : Tesla har en lukket servicekjede. Hvis de trekker seg ut av et land, vil det ta tid før uavhengige verksteder kan yte samme servicenivå og få tilgang til originale deler.
- Programvareoppdateringer : Teslas biler er avhengige av OTA-oppdateringer. Uten disse kan funksjoner degraderes eller bli ubrukelige over tid.
- Garanti og støtte : Hvis Tesla stenger i et land, vil garantidekning og støtteoppringninger i mange tilfeller opphøre.
Hvis Tesla kollapser globalt
En global nedleggelse, for eksempel. etter en total merkekollaps, vil få enda verre konsekvenser:
- Brukt verdi : Gjensalgsverdien på Tesla-biler vil synke betydelig. Som en, for eksempel. Jeg har sett den med Fisker Ocean.
- Forsyningskjeder : Produksjonen av reservedeler vil stoppe og det kan ta år før andre aktører tar over.
- Nettverksbaserte funksjoner : Navigasjon, fjernkontroll via app og ladestatus kan stoppe helt hvis Tesla slår av serverne.
Konkurranse- og Model Y-problemer
Tesla taper for tiden markedsandeler til BYD, Volkswagen og BMW. Spesielt BYD forventes å gå forbi Tesla i 2025 med en markedsandel på 15,7 prosent sammenlignet med Teslas 15,3.
Model Y har vært Teslas bestselgende modell, men oppfølgingen med oppdatert design og programvare har hatt vanskelig for å få med seg. Og Tesla-salget i Europa har falt tre kvartaler på rad. Kritikere påpeker at utformingen av de nye modellene deler kjøperne og at kvaliteten henger.
Politisk uro rammer Tesla hardt
Elon Musks nære bånd til Donald Trump har vist seg å være et tveegget sverd. Etter Trumps nye toll på 25 prosent på bilimport frykter mange for Teslas forsyningskjeder og eksportstrategi.
Samtidig støtter Musk politisk kontroversielle partier i Europa. Dette har fått deler av publikum til å vende seg mot både mannen og merket.
Tesla-eiere er stadig mer bekymret for fremtiden til merket og verdien av bilen deres. Og dette gjelder ikke bare i Danmark, men i det meste av verden.
Kan Tesla rette opp sin negative spiral?
Tesla planlegger å lansere en billigere modell i 2025, men svært lite er kjent om prosjektet. Cybertrucken har ikke levd opp til forventningene, og etterspørselen er lav.
Elon Musk har ikke lenger annonsert spesifikke vekstmål, og det kommende kvartalsregnskapet vil være avgjørende for fremtiden.
Det er imidlertid viktig å merke seg at foreløpig er det ingenting som bekrefter at Tesla stenger. Men salget har stupt på en måte som aldri før er sett i bilindustrien – og Tesla-eiere bør være klar over risikoen. Noe annet ville være uansvarlig.
Men en total kollaps eller konkurs av Tesla som bilmerke er ikke sannsynlig akkurat nå – men det er ikke lenger helt utenkelig, ifølge eksperter.