Helt andre regler må innføres dersom bilgiganter som Renault og Stellantis fortsatt skal kunne bygge små, billige biler i Europa. Resultatet kan bli fabrikknedleggelser.
Fremtiden til ikoniske småbiler som Renault Twingo og Fiat 500 er usikker. I hvert fall den europeiske produksjonen av dem.
Store bilprodusenter som Stellantis og Renault er bekymret for at produksjonen vil bli kvelt av EU-forskrifter.
De mener at gjeldende EU-forskrifter og -vedtak overser mindre bilmodeller. Dette skaper en vanskelig situasjon for produksjonen.
Ifølge Stellantis og Renault er det ikke nok fokus på småbiler. Faktisk blir denne typen biler oversett når politikere former rammene for bilindustrien, lyder kritikken.
Regelverket ser ut til å primært være utformet for større og dyrere kjøretøy. Dette gjør det økonomisk vanskelig å fortsette produksjonen av de mindre, mer drivstoffeffektive bilene.
I verste fall kan de bli tvunget til å stenge fabrikker i Europa. Dette vil skje hvis det ikke blir noen endring i tilnærmingen til småbiler. Dette vil få store konsekvenser for sysselsetting og for forbrukernes valg.
Problemet blir understreket av Renaults administrerende direktør, Luca De Meo. Han etterlyser en ny og annerledes tilnærming til reguleringen av småbiler i EU. Han mener dagens regler er urettferdige.
– Vi ber bare om at det lages en annen forskrift for små biler. Det er altfor mange reguleringer rettet mot store og dyre biler.
Små biler er altfor dyre å bygge i Europa
Ifølge administrerende direktør betyr dagens situasjon at mindre biler ikke kan produseres under de samme økonomisk bærekraftige forholdene som større biler.
Dette er en grunnleggende utfordring for bilprodusenter. De sliter med å holde de små modellene i live på markedet.
I denne forbindelse bruker Luca De Meo Japan som et eksempel.
Her har det aktivt blitt iverksatt tiltak for å imøtekomme mindre biler. Dette har skapt et sterkt marked for de såkalte « Kei-bilene ».
De japanske initiativene inkluderer skattefordeler og rabatter på parkering for eiere av små biler. Dette har gjort småbiler til et attraktivt valg for mange japanere, spesielt i byområder.
Administrerende direktør foreslår derfor at EU vurderer å iverksette lignende initiativer. Slike initiativer kan være avgjørende for at Stellantis og Renault skal kunne fortsette å bygge de mange populære småbilene i Europa.
Den generelle trenden i bilmarkedet gjør ikke situasjonen noe enklere. Populariteten til SUV-er og større biler har økt dramatisk de siste årene.
Og dette har skapt motreaksjoner flere steder. Spesielt i større byer, hvor det har vært politisk press for å forby dem. Les mer om det her .
Stigende bilpriser rammer bare ett sted – sjåfører
Samtidig, ifølge Luca De Meo, har flere initiativer fra EU gjort biler tyngre. Biler har også blitt mer komplekse å produsere. Dette har uunngåelig ført til høyere priser for forbrukerne.
Teknologisk utvikling og strengere sikkerhets- og utslippskrav bidrar også til de økte kostnadene. Dette påvirker spesielt mindre biler, hvor profittmarginene allerede er små.
Konsekvensen er at mange europeere generelt har vanskelig for å ha råd til en ny bil. De mindre og billigere modellene, som tradisjonelt har vært den første bilen for mange, har i seg selv også blitt betydelig dyrere.