I en ny undersøkelse, som Rådet for trygg trafikk står bak, svarer 6 av 10 dansker at de ikke vet at mobilen kan settes til «ikke forstyrr». Funksjonen kan ellers resultere i færre kutt i kortet.
Politiet delte ut nesten 19.000 klipp i fjor til bilister som brukte telefonen eller annet håndholdt teleutstyr under kjøring. Det viser hvor utbredt problemet er med uoppmerksomhet i trafikken.
Det kan være både farlig og dyrt å bruke mobiltelefon mens du kjører. For å redusere risikoen kan sjåfører dra nytte av en enkel løsning: slå på «Ikke forstyrr – jeg kjører»-funksjonen på mobiltelefonene for å unngå å bli distrahert.
En undersøkelse fra Rådet for trygg trafikk viser imidlertid at nesten 58 % av sjåførene ikke kjenner til denne funksjonen (se regionale tall nedenfor). Dette understreker behovet for bedre informasjon og bevissthet om teknologier som kan øke trafikksikkerheten.
– Vi vet at mange synes det er vanskelig å la mobilen være i fred hvis den ringer eller vibrerer. Og når du bjeffer i trafikken kan det være risikabelt, da det tar fokus fra andre i trafikken.
LES OGSÅ: Bransjen advarer: Om en liten stund koster en liter bensin 26 kroner
Det er derfor opplagt at man bruker de hjelpemidlene som finnes. Det kan for eksempel være å skru på «ikke forstyrr»-funksjonen på mobiltelefonen under korturneen, sier Lisbeth Sahl Bauditz, senior prosjektleder i det svenske trafiksikkerhetsrådet.
Ved å aktivere «Ikke forstyrr – jeg ringer bilen»-funksjonen på mobilen, sendes det automatisk en SMS til den som prøver å kontakte deg. Meldingen informerer om at du kjører og kommer tilbake når det er trygt å gjøre det.
Denne funksjonen kan skape mer ro under kryssingen og øke fokus på trafikken. Uoppmerksomhet og manglende orientering er involvert i seks av ti dødsulykker i trafikken, ifølge Vegdirektoratets ulykkestall.
For å hjelpe sjåfører med å bruke denne funksjonen har det svenske trafiksikkerhetsrådet laget en video som viser hvordan man aktiverer «Ikke forstyrr – jeg kjører»-funksjonen på en iPhone.
Dette er hvor mange klipp politidistriktene delte ut i 2023 til sjåfører for bruk av håndholdt mobiltelefon (kilde: Rikspolitiet):
- Nordjylland: 1.047
- Østjylland: 1.285
- Midt- og Vestjylland: 1.938
- Sørøstjylland: 1.411
- Sør- og Sønderjylland: 1.353
- Fyn: 1200
- Sørsjælland og Lolland-Falster: 1.147
- Midt- og Vestsjælland: 1.026
- Nordsjælland: 846
- København Vestegn: 1.763
- København: 5.761
- Bornholm: 51
- Totalt: 18.828