Ansatte ved BMWs Mini-fabrikk i Birmingham har blitt sinte over lønnen bilgiganten har tilbudt dem. Streiken kan få enorme konsekvenser.
BMW-ansatte ved konsernets fabrikk i Hams Hall, Birmingham, har startet en streik som reaksjon på de siste lønnsforhandlinger med bilmerket.
Rundt 600 ansatte har sluttet i jobben i protest mot det de oppfatter som et mangelfullt lønnstilbud fra BMW-ledelsen.
Aksjonen kommer etter en periode hvor ansatte har vist tilbakeholdenhet med lønnskrav for å støtte selskapet gjennom økonomiske utfordringer.
Streiken er et resultat av måneder med fastlåste forhandlinger mellom fagforeningen Unite og BMW. Ifølge GBNews har et overveldende flertall av de streikende, rundt 90 prosent, stemt for å stoppe arbeidet.
Det er stor misnøye blant de ansatte, da de mener at BMW ikke har hedret deres tidligere gjestfrihet.
I 2022 og 2023 gikk de ansatte med på å holde lønnen stabil for å hjelpe BMW gjennom en periode med økonomisk motgang.
Nå som selskapet er lønnsomt igjen – i fjor rapporterte det et overskudd på 12 milliarder euro – forventet arbeiderne et mer generøst lønnstilbud. Det er imidlertid ikke tilfelle.
Lønnsforslaget for 2024 som BMW har lagt fram er langt fra det de ansatte hadde forventet. Faktisk er det bare halvparten så stort som tilbudet kollegene ved Mini-fabrikken i Oxford har fått.
Denne forskjellen i behandling mellom ansatte har skapt ytterligere frustrasjon og har gjort at mange føler seg urettferdig behandlet.
Det er ikke bare størrelsen på lønnsøkningen som er et problem. BMW har også presentert endringer i eksisterende bonusordninger, noe som har forverret situasjonen ytterligere.
Disse endringene har blitt møtt med motstand fra ansatte som frykter at det vil påvirke deres samlede inntjening negativt.
Generalsekretær Sharon Graham i Unite har uttalt seg kritisk om BMWs handlinger.
– Arbeiderne i Hams Hall har fått nok av BMWs svik. De blir behandlet som annenrangs ansatte og er lei av ødelagte tak." Uttalelsene hennes gjenspeiler sinnet og skuffelsen som finnes blant ansatte.
Streiken, som startet 18. februar, er planlagt å foregå i flere omganger gjennom februar, mars og april. Dersom BMW ikke oppfyller de ansattes krav, kan konflikten eskalere ytterligere, advarer fagforeningen.
BMW sier det er «skuffet» at arbeiderne har avvist deres siste tilbud. Selskapet har imidlertid også indikert at de er villige til å fortsette forhandlingene. Spørsmålet er om partene kan komme til enighet før konflikten utvikler seg videre.
Streiken kan få betydelige konsekvenser for BMWs produksjon, da Hams Hall-fabrikken produserer motorer til Mini. En langvarig streik kan derfor påvirke produksjonen ved andre BMW-fabrikker, inkludert Oxford-fabrikken, hvor Mini-biler monteres.
Det er fortsatt uvisst hvordan konflikten vil utvikle seg og om BMW vil klare å møte de ansattes krav. En ting er imidlertid sikkert: streiken i Hams Hall er et tydelig signal om at arbeiderne ikke lenger vil akseptere det de anser som urettferdig behandling.