I dag klokken 13 kan det være over for den svenske batterigiganten Northvolt. Nedleggelsen må avgjøres på en styremåte.
investorer over hele verden følger spent med på Northvolts skjebne, som avgjøres i dag. Batteriprodusentens styre skal på ekstraordinær generalforsamling ta stilling til om selskapet skal fortsette driften eller begjæres konkurs.
Northvolt har fått kapittel 11-konkursbeskyttelse i USA, men har ikke tapt den økonomiske krisen. Selskapets fremtid henger i en tynn tråd, og eierne står overfor et avgjørende valg med kun to alternativer: videreføring eller avvikling.
– Styrets forslag er at virksomheten skal videreføres, herunder hensyntatt den pågående kap. 11-prosessen.
– Det er selvfølgelig dette ledelsen og hele selskapet jobber mot og planlegger for. Dersom det til tross for dette er flertall for avvikling, må styret søke om det», sier Northvolts pressesjef Erik Zsiga i en epost til nyhetsbyrået TT .
Blant de største eierne er Volkswagen med 22 prosent av aksjene og Goldman Sachs med 15,7 prosent. En konkurs kan bety at eierne mister sin investering i selskapet. Northvolts gjeld utgjør 38 milliarder danske kroner. Selskapet håper å kunne skrive ned deler av gjelden for å sikre overlevelse.
Northvolt avsluttet 2024 med et underskudd på 40 milliarder DKK og har også en betydelig gjeld til kreditorer, inkludert flere danske selskaper. En potensiell konkurs vil bety tap for mange danske investorer som har investert i det svenske batteriprosjektet.
Situasjonen er kritisk, og utfallet av dagens mote vil ha liten betydning for både Northvolt og investorene.
Boosted har tidligere fortalt hvordan BMW mistet tålmodigheten med Northvolt i fjor og rev opp en kontrakt verdt 14 milliarder danske kroner på midten.
Hos Volkswagen, som er den største investoren, står du til å tape minst like mye penger ved en eventuell konkurs. Likevel har VW trukket seg fra styret.
Batterifabrikken har så mange økonomiske problemer at en skattegjeld på flere hundre millioner kroner til den svenske skogen ble betalt i siste øyeblikk. Det skjedde samme dag som myndighetene ville ha slått selskapet konkurs i oktober i fjor.