Flere bilmerker står i fare for nedleggelse eller avhending. Stellantis' administrerende direktør Carlos Tavares har varslet at konsernet er klare til å stenge bilmerker som ikke tjener penger.
Stellantis er ikke en veldedig organisasjon. Det skal tjenes penger, og det setter flere av verdens fjerde største bilkonsern sine merker i fare.
Administrerende direktør, Carlos Tavares, har annonsert at Stellantis er klar til å stenge de merkene som ikke tjener penger.
Kunngjøringen kom i forbindelse med at Stellantis la frem årsregnskapet for 2023. Her er det tydelig at bilkonsernet bommet på flere av sine inntjeningsmål for året.
Det skriver Reuters .
LES OGSÅ: Ektepar sjokkert – «Flyvefisk knuste Teslaen vår»
– Vi har ikke råd til merker som ikke tjener penger, sa Tavares kort og godt.
Dermed er toppsjefen snudd på et fat. Så sent som i 2021 kunngjorde han at alle de 14 Stellantis-merkene hadde en fremtid i konsernet og at ingen av dem ellers var til salgs.
Det er spesielt Maserati analytikere spår at Stellantis gjerne vil selge. Merket kom ut av første halvdel av 2024 med et tap på 82 millioner euro. Det tilsvarer i underkant av 612 millioner danske kroner.
De samme analytikerne mener også at Stellantis vurderer å fullstendig stenge både Citroëns undermerke DS og Lancia, da disse kun genererer minimale overskudd.
Stellantis-konsernet kom selv ut av første halvår 2024 med et overskudd på 5,6 milliarder euro, tilsvarende i underkant av 42 milliarder kroner.
Det både er og høres ut som mye penger. Men det er faktisk en nedgang på nesten 50 prosent sammenlignet med samme periode i 2023. Samtidig hadde analytikere forventet at Stellantis skulle presentere 7 milliarder euro i overskudd for første halvår 2024.
Carlos Tavares kaller da også regnskapet både en skuffelse og en ydmykelse. Hvis han ender opp med å stenge DS og Lancia, vil han stenge spesielt ett merke, som Stellantis ellers graver fram av glemselen.
Heldigvis kommer ikke den første nye Lanciaen på mange år til Danmark i det hele tatt, men det er den. Det er imidlertid ikke snakk om noen Lancia. Faktisk er bilen bygget på en Peugeot-plattform. Les mer om det her .
Når det gjelder hva som vil skje med Maserati, er det sannsynligvis bare Stellantis som har en reell idé. Men en mulighet er å spørre de tidligere eierne i Ferrari om de vil kjøpe.
I 1997 overtok Ferrari femti prosent av Maserati fra Fiat (som faktisk eide Ferrari, red.). Mindre enn 10 år senere ble imidlertid Maserati solgt ut igjen og slått sammen med Alfa Romeo. Ferrari brøt ut av Fiat-konsernets grep i 2016.