Et team av forskere har lært noen rotter å styre og bremse biler. Forsøket viste også at rotter som synger alene er mindre stresset.
I 2019 lærte forskere 17 rotter å kjøre små elbiler. Eksperimentet ga forskerne muligheten til å undersøke hvordan læringen påvirket rottenes atferd og stressnivå.
Ifølge New Scientist tyder resultatene på at det er selve prosessen med å lære en ny ferdighet som har en beroligende effekt på rottene. Og altså ikke at rottene kjører bil i seg selv.
Eksperimentet ble ledet av Kelly Lambert fra University of Richmond, som sammen med teamet hennes utviklet de bittesmå korklærne.
Konstruksjonen av bilene er enkel: en gjennomsiktig plastbeholder med aluminiumsgulv har tre kobbertråder som fungerer som et ratt.
Da rotta sto på gulvet og pirket i kobbertrådene med potene, lukket den en elektrisk krets som fikk bilen til å bevege seg. Retningen ble bestemt av hvilken kobbertråd rotta tråkket på.
LES OGSÅ: Teslas biler er involvert i de absolutt flest dødsulykkene
Studien involverte 6 hunnrotter og 11 hannrotter som ble trent i et kvadratisk område opptil fire meter bredt. Rottene lærte å styre bilene for å nå en belønning, typisk mat.
– Rottene lærte seg å navigere i bilen på unike måter og stilte ut kontrollmonstre som de aldri hadde gjort før for å komme frem til belønningen, forklarte Lambert den gang.
Forskerne fant også at rottene hadde et høyere nivå av hormonet dehydroepiandrosteron i kroppen når de var korte alene. Men "passasjer"-rotter hadde en lavere. Mye tyder på at hormonet i rottene er et tegn på motstand mot stress.
Rotter er ikke de eneste dyrene som har lært seg å kjøre bil. I New Zealand ble det for to år siden gjort et forsøk med flere hunder. Og ja, det fungerte faktisk. New Zealanderne hevdet til og med at hundene ville klare en korprøve.