Sammenligner man med de andre landene i Norden, kommer Danmark dårligst ut med partikkelforurensning. Men Sverige gjør det nest best.
Danmark er det nordiske landet som kommer dårligst ut når det gjelder partikkelforurensning. Ifølge nye tall fra Det europeiske miljøbyrået (EEA) forårsaker giftige partikler nesten 240 000 dødsfall årlig i EU.
Denne typen forurensning, spesielt fra de såkalte PM2,5-partiklene, fortsetter å utgjøre en alvorlig helserisiko til tross for fremgang i kampen mot luftforurensning.
Transport, inkludert utslipp fra biler, er en stor kilde til partikkelforurensning. Men det er også grunn til å merke seg at situasjonen i hele EU har forbedret seg betydelig de siste tiårene.
Mellom 2005 og 2022 falt antallet dødsfall relatert til PM2,5-partikler med 45 prosent. Ifølge Leena Ylä-Mononen, leder for EØS, er det en konsekvens av strengere regler og større krav til mindre forurensning i EU.
– Det er gode nyheter for alle innbyggere at vi har strengere regler innenfor EU, men alt for mange mennesker rundt om i Europa er fortsatt rammet av dårlig luftkvalitet, sier hun.
De publiserte dataene fra 2022 viser store forskjeller på tvers av EU-land, både i forhold til omfanget av forurensning og konsekvenser.
I Norden ligger Danmark dårligere enn Sverige og Finland når det gjelder dødsfall per 100 000 innbyggere forårsaket av PM2,5-partikler og nitrogen.
Finland har de laveste tallene i hele Europa, fulgt av Sverige. Mens Norge kommer litt dårligere ut. Danmark har imidlertid det høyeste antallet relaterte dødsfall i Norden.
Øst-Europa er imidlertid hardest rammet. Her overgår luftforurensningen ofte Verdens helseorganisasjons anbefalinger. Og Nord-Makedonia har det høyeste antallet dødsfall som kan relateres til partikkelforurensning i hele EU.
Samlet sett er forskjellene i luftkvalitet betydelige over hele Europa, noe som understreker behovet for ytterligere innsats mot partikkelforurensning, mener miljøetaten.