En av Danmarks mest kjente offiserer, trafikkbetjent Preben Sandager, er anklaget av sin egen politiavdeling for å ha manipulert materiale fra videobilen hans.
Trafikkpolitibetjent Preben Sandager, kjent fra flere TV-programmer om politiets jakt på fartssyndere, er tiltalt for å ha manipulert videomateriale fra politiets videobiler.
Dette skriver Ekstra Bladet .
Påstandene har nå blitt en del av et søksmål mot en sjåfør som for tiden er ved Retten i Næstved.
Politiets egen ekspert mener Preben Sandager bryter flere av politiets egne retningslinjer når han jager sjåfører i den sivile videobilen. Dette skal ha skjedd i flere tilfeller.
Angivelig skal Preben Sandager ha provosert bilister til å kjøre for fort flere ganger slik at han kunne gitt dem en lapp.
Ifølge Ekstra Bladet tar rapporten om betjentens useriøse metoder nesten 900 sider. Akkurat som den avslører hvordan Preben Sandager skal ha jukset med videomaterialet fra politibiler.
Det var ledelsen i Preben Sandagers eget politidistrikt, Midt- og Vestsjællands Politi, som meldte ham til DUP i 2021.
Ifølge rapporten har Preben Sandager brukt distriktets sivilkledde Golf R på en måte som har provosert bilister til å kjøre fortere enn tillatt fartsgrense. Politiet siktet deretter sjåførene for det.
Anklagene mot betjenten har blitt en del av en sak ved domstolen i Næstved. Her sitter en annen sjåfør som er tiltalt for å ha kjørt 231 km/t på en motorveistrekning i april 2021 med Preben Sandager bak seg i en anonym politibil.
Det har kommet frem i retten at videoene fra den sivile politibilen mangler flere avgjørende sekvenser. Derfor er det også vanskelig å vurdere om sjåførene har fartsgrensen som Sandager påstår.
Politiets egen ekspert anslår at minst 7 til 8 av videoene fra Preben Sandager bryter med politiets egne retningslinjer. Vilkår tjenestemannen ellers må forholde seg til.
Preben Sandager har tidligere vært med i flere TV-programmer. Akkurat som han har snakket om sitt arbeid i flere medier. Men han har ingenting å si om denne saken.
Advokaten i den aktuelle saken ved Retten i Næstved mener også at enda flere av sakene som betjenten har laget av den sivilkledde Golf R bør ses på.
Dersom det kan bevises at de mange videoopptakene er manipulert, vil det være et alvorlig inngrep i lakken av politiets metoder på danske veier. Videoopptak regnes vanligvis som et av de sterkeste bevisene mot fartsovertredelse.
Rettssaken i Næstved pågår fortsatt, og det er ukjent hva den videre etterforskningen vil føre til. Preben Sandager har ikke kommentert anklagene offentlig, men saken kan få konsekvenser for hans fremtidige arbeid i politiet.
Det er imidlertid langt fra første gang politiets metoder vekker undring. Boosted har blant annet: kunne fortelle at en mann bare 20 år gammel ble frikjent for utilregnelighet i fjor. Høyesterett trodde ikke på politiets påståtte bevis. Les mer om det her .