Det er ikke bare biler i størrelsesforholdet 1:1 som rammes av USAs nye importtariffer. Det samme gjelder for lekebiler.
Mattel, selskapet bak de populære Hot Wheels-lekebilene, vurderer nå å flytte produksjonen sin.
Selskapet er redd for å bli rammet av tollsatsene, som også gjør det vanskelig å få ekte biler fra utlandet inn i USA.
Donald Trump har allerede reagert på Mattels planer om å flytte produksjonen. Han truet med å innføre 100 prosent toll på Mattels leker dersom de flyttet produksjonen til andre land enn USA.
«La dem gå, så legger vi 100 prosent toll på lekene hans, og han vil ikke selge et eneste leketøy i USA, og det er deres største marked», sa Trump til en gruppe reportere i Det hvite hus fredag.
Trumps kommentar kom som svar på et intervju med Ynon Kreiz.
Kreiz, som er styreleder og administrerende direktør i Mattel, snakket med CNBC forrige tirsdag.
Her forklarte Kreiz at det var usannsynlig at Mattel ville flytte produksjonen til USA.
Selskapet ville i stedet spre produksjonen sin til andre deler av verden. Hensikten var å unngå den eksisterende tollen på kinesisk import, som er på 145 prosent.
Kreiz foreslo også at én løsning kunne være å øke prisene for amerikanske forbrukere.
«Vi må huske at en betydelig del av leketøysutviklingen skjer i Amerika», sa Kreiz til CNBC. Han utdypet:
– Design, utvikling, produktteknikk og merkevareledelse skjer alt i USA. Å produsere produktet i andre land lar oss lage kvalitetsprodukter til overkommelige priser.
Mattels globale produksjons- og Kina-strategi
De fleste av Mattels Hot Wheels-leker produseres for tiden i Malaysia. Modellbilene produseres imidlertid også i Indonesia, Thailand og Kina.
For tiden kommer 20 prosent av Mattels totale leketøyproduksjon fra Kina. Ifølge Ynon Kreiz planlegger selskapet å redusere produksjonen i Kina. Målet er å nå 15 prosent innen neste år.
På lang sikt, og ifølge forvalterne innen 2027, er ambisjonen at Kina-andelen kun skal utgjøre 10 prosent av det Hot Wheels selger.
Ynon Kreiz fortalte også CNBC at Mattel forventer å kunne holde prisen på 40 til 50 prosent av produktene sine under 20 amerikanske dollar. Dette tilsvarer omtrent 138 danske kroner.
Han erkjente imidlertid at prisøkninger forårsaket av tollsanksjoner sannsynligvis vil ramme amerikanske forbrukere spesielt.
Trump benekter alt
Donald Trump avviste imidlertid ideen om at tollsatser nødvendigvis ville føre til høyere priser for forbrukerne.
«Ofte er det landet som betaler den ekstra kostnaden, ofte er det selskapet som betaler, forbrukerne betaler ikke mer», sa Trump torsdag fra Det ovale kontor.
Men det er ikke riktig. Flere bilmerker har allerede annonsert at de vil sende tollregningen videre til kundene sine når lagrene av biler som allerede er i USA er tomme.
Og for Ferrari er tollprisene allerede en realitet. Så snart tollmuren trådte i kraft, ble det dyrere for amerikanske Ferrari-kunder å kjøpe nye biler.
Mandag morgen skrev det franske nyhetsbyrået AFP omvendt at USA og Kina har inngått en avtale om å sette tollkrigen på pause. Dette vil foregå over en periode på 90 dager.