Den japanske bilgiganten Nissan vurderer å selge sitt globale hovedkvarter i Yokohama. Det vil hente inn 4,5 av en spareplan på 26 milliarder.
Nissan sliter med å kutte kostnader. Nå har det globale hovedkvarteret i Yokohama havnet på en intern liste over mulige salgsvarer.
Bygningen ble innviet i 2009 etter en byggeperiode på to år.
Hovedkontoret ligger i Minato-Mirai 21-distriktet, som er et moderne forretningsområde i havnebyen Yokohama. Ifølge japanske eiendomsmeglere er eiendommen verdsatt til rundt 4,5 milliarder kroner.
Dette rapporteres av Nikkei Asia .
Nissan har ennå ikke offisielt bekreftet at hovedkvarteret er til salgs. Men både NHK og Nikkei Asia rapporterer at bygningen er blant eiendelene selskapet vil forsøke å selge innen mars 2026.
Selskapets nye administrerende direktør, Ivan Espinosa, har varslet at store eiendeler skal selges. Han har imidlertid ikke nevnt hovedkvarteret direkte i sine bemerkninger om spareplanen.
Hvis salget går gjennom, kan Nissan fortsette å bruke bygningen gjennom en leieavtale. Slike ordninger er ikke uvanlige. McLaren valgte en lignende modell da selskapet solgte hovedkvarteret sitt i Woking for å redusere gjeld.
Ivan Espinosa står i spissen for Nissans kriseplan.
Etter et underskudd på over 30 milliarder kroner i fjor, har Nissan igangsatt en større spareplan.
Planen innebærer nedleggelse av sju fabrikker, inkludert de japanske anleggene i Oppama og Shonan. Samtidig vil 20000 stillinger bli nedlagt på verdensbasis.
Selskapet stopper også utviklingen av enkelte modeller. Seks bilplattformer blir droppet helt. Dette betyr at Nissan kun vil bruke sju forskjellige plattformer i fremtiden.
Et av målene er å redusere antall deler i biler med 70 prosent. Dette skal gjøre produksjonen billigere og mer effektiv.
Rundt 3000 ingeniører fra forsknings- og utviklingsavdelingen er blitt flyttet for å jobbe med kostnadsbesparelser.
Renault og Mitsubishi skal hjelpe Nissan med nye biler
Nissan har ikke lenger planer om en fusjon med Honda. I stedet ser bilgruppen mot sine eksisterende partnere.
Et tettere samarbeid med Renault bør sikre raskere utvikling av nye modeller. Dette må blant annet gjøres ved å dele teknologi og plattformer.
Et eksempel på dette er den kommende Nissan Micra, som i stor grad er identisk med Renault 5.
Samtidig ønsker Nissan å utvide samarbeidet med Mitsubishi. Tanken er å akselerere utviklingen og redusere kostnadene.
Japanerne har også åpnet for muligheten for at den kinesiske partneren Dongfeng kan bruke noen av Nissans underutnyttede fabrikker til egen bilproduksjon.
Salget av hovedkvarteret blir en del av et større bilde der Nissan prøver å omstrukturere seg for å overleve.
Det bør blant annet: Dette skal gjøres gjennom 20000 oppsigelser over hele verden og nedleggelse av 7 av totalt 17 Nissan-fabrikker.
I Danmark er imidlertid importøren unntatt fra kuttene. Dette bekreftes av presseansvarlig Ann Stroby til Boosted.