En ny dieselskandale er under oppsikt. Da myndighetene begynte å etterforske saken, ble en varsler bedt om å «brenne alle bevis».
En stor skandale rundt HVO-dieselen er under oppsikt. Det populære øko-drivstoffet fra Kina, Indonesia og Malaysia blir nå undersøkt grundig.
Britiske myndigheter har satt i gang en etterforskning etter alarmerende informasjon fra varslere i drivstoffindustrien. De viser til mulig svindel med råstoffet til HVO.
Dette melder BBC .
HVO står for Hydrotreated Vegetable Oil. Den markedsføres som et grønt alternativ til vanlig diesel. Drivstoffet har lignende kjemiske egenskaper som fossil diesel.
Produksjonen skal etter regelverket utelukkende være basert på avfallsprodukter. Det kan brukes frityrolje, slakteriavfall eller rester fra palmeoljeproduksjon. Dette gir drivstoffet et svært lavt CO2-avtrykk.
Mistanken er imidlertid at det i stedet brukes fersk palmeolje. Det kalles også virgin palmeolje. Hvis det er tilfelle, er det grov miljøkriminalitet.
Palmeoljeproduksjon er et globalt miljøproblem. Det bidrar massivt til rydding av regnskog. Dette truer blant annet habitatene til orangutanger.
Mulig forfalskning og ødeleggelse av bevis
En varsler snakker til BBC om situasjonen. "Jeg tror det vi faktisk kjøpte var store mengder jomfrupalmeolje som ble merket som palmeoljeslam," sier kilden.
Den samme varsleren forteller om forsøk på å dekke over svindelen. Bedriftsledelsen skal ha gitt ordre om å brenne bevisene.
– Jeg ringte en av de ansvarlige, som sa at bevisene skulle brennes, sier varsleren.
Personen valgte imidlertid å gå til myndighetene med informasjonen.
Eksperter peker også på et logisk problem. Mengden HVO på markedet virker urealistisk høy. Verdens totale produksjon av egnede avfallsmaterialer som drivstoffet er laget av er rett og slett ikke nok.
Avfallet utgjør bare en brøkdel av det som ville blitt brukt til global HVO-produksjon. Dette reiser spørsmål om drivstoffets virkelige opprinnelse.
Problemer med sertifisering og kontroll
Sertifiseringen av HVO-drivstoff har også kommet under kritikk. Spesielt inspeksjoner i Kina gir grunn til bekymring.
Den tyske eksperten på grønne drivstoff, Dr. Christian Bickert, uttaler: "ISCC (International Sustainability and Carbon Certification) kan rett og slett ikke sende noen til Kina for å utføre inspeksjoner."
– Du må rett og slett stole på at sertifiseringsselskapet ditt gjør jobben sin skikkelig, legger Dr. Bickert til.
Dette skaper usikkerhet om effektiviteten av kontrollen.
Britiske myndigheter tar nå saken på alvor. Deres etterforskning vil avklare omfanget av den mulige svindelen. Resultatene er spent på.
Saken er også aktuell for Sverige. Landet øker bruken av HVO betydelig fra juli. Dette gjøres for å oppfylle EUs utslippsmål via en strengere reduksjonsplikt.
Dersom HVO-drivstoffet viser seg å være basert på svindel, kan det få store konsekvenser. Dette vil undergrave den grønne omstillingen i transportsektoren.
Mens debatten om HVO og alternative drivstoff raser, kan du lese mer om bilindustriens nyeste trender og teknologier på Boosted.dk. Blant historien om Ferrari som tror at en invertert V6-motor kan brenne hydrogen.