Nye tall fra de tyske bilprodusentenes interesseorganisasjon VDA viser at opptil 190.000 arbeidsplasser kan gå tapt i landets bilindustri innen 2035.
Nye tall fra de tyske bilprodusentenes interesseorganisasjon VDA viser at landets bilindustri kan miste opptil 190.000 arbeidsplasser i 2035.
Undersøkelsen, laget av forskningsinstituttet Prognos, peker på transformasjonen til elbiler som den primære årsaken.
Allerede mellom 2019 og 2023 har 46.000 arbeidsplasser i bilbransjen gått tapt, da elbiler er billigere å produsere og krever færre ansatte. Tapet av arbeidsplasser ser imidlertid bare ut til å fortsette. Analysen tyder på at områder som maskinteknikk, industriteknikk og metallbearbeiding vil bli hardest rammet.
– Transformasjonen av vår bransje er en kjempeoppgave. Bedriftene i tysk bilindustri og deres ansatte gjør den største innsatsen for at det skal lykkes. Vi ønsker endring, sier VDA-president Hildegard Müller i en pressemelding .
Müller erkjenner at endringen, som hun selv peker på, vil føre til tap av arbeidsplasser. Hun vil heller ikke kalle det krise.
LES OGSÅ: Selges i Danmark – nå stryker elbil på viktig sikkerhetstest
– Den lavere sysselsettingen er først og fremst ikke et uttrykk for en krise, men snarere en del av transformasjonen.»
Undersøkelsen viser også en økning i behovet for ansatte innen informatikk, programvareutvikling, forskning, teknisk utvikling og elektro- og energiteknikk. Siden 2019 har sysselsettingen innen informatikk og programvareutvikling økt med ca. 25 prosent.
En ytterligere utfordring er den demografiske utviklingen. Ifølge undersøkelsen forventes rundt en fjerdedel av de ansatte å gå av med pensjon innen de neste ti årene.
Noe som kan føre til mangel på kvalifisert arbeidskraft innen områder som elektro og IT. Samtidig forventes etterspørselen å øke innen mekatronikk og IT-nettverksteknologi, mens tilgangen på arbeidere innen områder som plast- og gummiproduksjon vil avta.
For å møte disse utfordringene planlegger de tyske bilprodusentene og leverandørene å investere 280 milliarder euro i forskning og utvikling og 130 milliarder euro i ombygging av fabrikkene innen 2028.
Müller understreker viktigheten av politiske rammebetingelser for å sikre at det også er nye jobber å finne i Tysklands bilindustri.
– Konkurransedyktige energipriser, mindre byråkrati og raskere godkjenningsprosedyrer er avgjørende, heter det.
Undersøkelsen fra Prognos er basert på Federal Agencys sysselsettingsstatistikk og er basert på utviklingen innenfor 700 delsektorer knyttet til bilindustrien.
Nyheten kommer bare én dag etter at Reuters meldte at Volkswagen planlegger å stenge flere fabrikker i Tyskland. Hvis det skjer, vil det være første gang noensinne at merket gjør det i hjemlandet.