En tysk mann har fått en bot på hele 12.000 kroner for å ha veltet et fotoboks. Mannens dytt avbrøt politiets fartsmåling.
Frustrasjon over en fartsbot endte med en dyr dom i Tyskland. En mann dyttet en fotovogn og avbrøt målingen. Retten i Hamm slo fast at selv midlertidig forstyrrelse av fartskontrollen er straffbar.
En mann fra Nordrhein-Westfalen i Tyskland må betale en betydelig bot. Han dyttet en fotovogn i frustrasjon over å bli blinket.
Den handlingen resulterte i en bot på 1.600 euro, tilsvarende cirka 11.920 danske kroner. Saken viser at selv mindre forstyrrelser i politiarbeidet kan få store konsekvenser.
Det hele skjedde i delstaten Nordrhein-Westfalen. Mannen var irritert over å bli flagget ned av en fartsbetjent. Han valgte å få utløp for sinne ved å dytte på politiutstyr fysisk.
Dette skriver Auto Bild.
Fotobilen ble ikke skadet av mannens handlinger. Men dytten avbrøt midlertidig kameraets "arbeid". Av samme grunn klarte ikke politiet å måle flere førere med utstyret denne dagen.
Myndighetene tok saken svært alvorlig. Selv om det ikke skjedde materielle skader, ble mannens handling ansett som en forstyrrelse av den offentlige orden. Nok til at politiet bestemte seg for å sikte og deretter tiltale ham for det.
I utgangspunktet ble mannen bøtelagt med 3200 euro. Det tilsvarer rundt 23.840 danske kroner. Mannen nektet å godta den store regningen.
Lovgivning om avbrudd i fartskontroll
Han valgte derfor å anke dommen. Dette tjente han imidlertid bare delvis på, da boten ble halvert til 1.600 euro, tilsvarende cirka 12.000 kroner. Mannen var imidlertid fortsatt uenig og anket på nytt.
Saken havnet ved Høyesterett i Hamm. Advokatene viste til tysk lovgivning underveis. Loven er klar på å forstyrre den offentlige orden.
I følge loven straffes den som hindrer eller forstyrrer driften av ethvert anlegg. Dette gjelder dersom du ødelegger, skader, fjerner, endrer eller gjør en gjenstand ubrukelig. Det kan gi fengsel inntil fem år eller bot.
Retten i Hamm la vekt på at trafikkovervåkingssystemer har høy grad av beskyttelse. Den fastslo at selv et midlertidig avbrudd i utstyrets funksjon er straffbart. Dette gjelder også selv om det ikke er fysiske skader på selve fotobilen.
Retten la til grunn at mannens handling falt innenfor lovens bestemmelser. Selv om fotobilen bare var kortvarig ute av drift etter fremstøtet.
Andre former for manipulasjon er også ulovlige
Dommen i Hamm er rettskraftig. Mannen må betale en bot på 1.600 euro, eller cirka 11.920 kroner. Saken viser tydelig at det tyske rettssystemet tar fartshåndhevelse på alvor.
Det er ikke bare fysisk knuffing eller hærverk som kan straffes. Andre handlinger som å justere, dekke til eller blokkere en fotobil er også problematiske.
Bruk av papp, maling eller andre gjenstander for å skjule linsen kan betraktes som en straffbar handling. Det avhenger av de spesifikke omstendighetene i saken.
Fartskontroll er et heftig omdiskutert tema blant sjåfører. På Boosted.dk kan du lese mer om ulike typer fartskontroll og reglene for dem. Du kan også finne artikler om myter og fakta om fotobiler.
Tidligere har vi også skrevet om hvordan en sjåfør ble så irritert over en fotobil at han valgte å sprenge den. Fart i 100 km/t – sjåføren sprengte fotoboks .