Det amerikanske energidepartementet har gitt det kriserammede bilmerket Rivian et lån på 6,6 milliarder dollar, tilsvarende 46 milliarder danske kroner.
Det kriserammede bilmerket Rivian har blitt lovet et lån fra amerikanske myndigheter på 46 milliarder danske kroner.
Lånet, som kommer fra Department of Energy's Loan Programs Office, er øremerket utvikling og bygging av et elbilanlegg i Stanton Springs North, Georgia.
Dersom lånet blir endelig godkjent, vil det finansiere en ny fabrikk med en årlig produksjonskapasitet på opptil 400.000 biler. Fabrikken skal produsere modellene R2 og R3, som amerikanske myndigheter kaller elbiler for massemarkedet, selv om startprisen for R2 er ventet å ligge på rundt 330.000 danske kroner.
Regjeringen forventer at fabrikken vil skape 2000 arbeidsplasser i byggefasen og 7500 arbeidsplasser i drift før 2030.
Det skriver nyhetsbyrået AP .
I tillegg forventes fabrikken å øke Rivians produksjon, noe som kan gjøre produktene deres mer konkurransedyktige på pris og åpne for internasjonal ekspansjon. Elbilene fra fabrikken forventes å kunne redusere det årlige bensinforbruket med 553 millioner liter.
Rivian planlegger å dele prosjektet i to faser. Første fase er planlagt å starte produksjonen i 2028 med en årlig kapasitet på 200.000 biler.
– Dette lånet vil gjøre Rivian i stand til å skalere vår amerikanske produksjonskapasitet mer aggressivt for våre konkurransedyktig prisede R2- og R3-korvetter som legger vekt på både kapasitet og rimelighet, sier Rivian-sjef RJ Scaringe.
Lånet er imidlertid ennå ikke endelig godkjent. Og det er allerede spekulasjoner om Trump-administrasjonen vil prøve å blokkere den.
Rivian har tidligere utsatt prosjektet med nye bilmodeller, og annonsert at R2 i første omgang skal produseres på deres fabrikk i Normal, Illinois. Den gang begrunnet bilprodusenten avgjørelsen med at de ønsket å utsette lanseringen for å finne besparelser på over 16,5 milliarder danske kroner.
Rivian har allerede mottatt opptil 40 milliarder danske kroner fra Volkswagen. Tyskerne satser på at amerikanerne kan levere en erstatning for sitt eget mislykkede prestisjeprosjekt. Les mer om det her .