Danske kommuner har fortsatt ikke lov til å bestemme hvor fort sjåfører kan eller ikke kan kjøre. Det er fortsatt politiets jobb, sier samferdselsministeren.
Som Boosted meldte fredag denne uken, stanser Odense kommune planen om å redusere fartsgrensen til 30 km/t i byen på ubestemt tid .
Enkelte steder ned til 20. Det, sier klima- og miljøbyråden, vil ikke skje fordi et lovforslag fra regjeringen også er utsatt.
Lovforslaget, fremmet av Venstres samferdselsminister Thomas Danielsen, forenkler trafikkloven i store trekk.
Regjeringen foreslår at det skal være en rekke klare regler for når en fartsgrense kan settes ned.
Men nå utsetter samferdselsministeren forslaget. Det betyr imidlertid ikke at danske lokallag kan gjøre som de vil i sitt tilslag mot bilistene.
Fartsgrenser er fortsatt politiets ansvar – kommunene skal ikke blande seg inn.
– Jeg har fått mange forslag, innspill og ideer til hvordan loven kunne struktureres.
– På grunn av den store interessen utsetter vi presentasjonen, da store endringer vil kreve ny høring. — Jeg kan foreløpig ikke si noe om hvordan det ender, sier Thomas Danielsen.
Kommuner vil derfor fortsatt måtte innhente samtykke fra politiet hver gang de har til hensikt å endre fartsgrensen, eller innføre enveiskjøring, veistenging og andre trafikkrestriksjoner, ifølge en pressemelding.
Det er imidlertid ikke bare i Odense at deler av jaktplanen som er på plass for bilistene blir satt på vent. Eller i det minste delvis på vent.
Dette skjer også i Aarhus. Allerede i april i fjor sa rådmann for teknologi og miljø i Aarhus kommune, Nicolaj Bang (K), at forbudene mot biltrafikk som kommunestyret selv hadde innført ikke kunne tolereres.
Motsatt er målet fortsatt å tvinge 66 prosent av biltrafikken ut av Aarhus. Et flertall i kommunestyret mener dette bør oppnås ved at byen som den første noensinne i Danmark innfører veiprising.
Så det må koste penger å kjøre på veier i kommunen. Penger som sjåførene må finne i budsjettet i tillegg til pengene som allerede er betalt i veiavgift/grønn eieravgift.