Mercedes slipper å betale sin del av en milliardbot. Til gjengjeld har tyskerne sladret om kartelldannelse blant konkurrentene.
En rekke bilmerker må betale en samlet bot på over 3 milliarder kroner for kartelldannelse.
Det skriver EU-kommisjonen i en pressemelding .
Mercedes stikker imidlertid unna loven, da bilmerket valgte å informere EU om det ulovlige samarbeidet. Det dreier seg om et bilgjenvinningskartell der flere kjente merkevarer var involvert.
De involverte bilprodusentene var Volvo Cars, Volkswagen, Toyota og BMW. I tillegg har bransjeorganisasjonen ACEA deltatt i samarbeidet.
Ifølge opplysninger fra EU har kartellet eksistert i over 15 år. Grunnlaget for den store saken er at bilprodusentene inngikk avtaler om blant annet å ikke betale bilopphuggere for deres arbeid med å håndtere utrangerte biler.
I tillegg ble de enige om å ikke røpe hvor stor andel av en utrangert bil som faktisk kunne resirkuleres.
EU-kommisjonen opplyser at formålet med kartellavtalene var å hindre kundene i å få innsikt i hvordan biler gjenvinnes.
Dette for å hindre at kundene skulle kreve at bilprodusentene skulle gjøre større gjenvinningsinnsats enn det lovverket på området krevde.
Unnlatelse av å betale bilopphuggere og tilbakeholdelse av informasjon om gjenvinning er kjernen i saken som nå har resultert i den store boten.
I forbindelse med etterforskningen har Volvo Cars gitt en uttalelse:
– Volvo Cars bekrefter at det har vært en del av EU-kommisjonens undersøkelse av resirkulering av utrangerte kjøretøy i EU.
– Volvo Cars har samarbeidet med kommisjonen gjennom hele etterforskningen og kan bekrefte at de har inngått et forlik med kommisjonen og vil ikke kommentere saken ytterligere.
Saken illustrerer konsekvensene av kartelldannelse innenfor EU, hvor brudd kan gi store økonomiske sanksjoner i form av bøter for de involverte selskapene.
At Mercedes slapp unna en bot skyldes utelukkende deres rolle i å avdekke samarbeidet for myndighetene.