Ny norsk forskning, utført av Trygg Trafikk, avslører at berøringsskjermer i biler er en felle. Kritiske funksjoner tar for lang tid å operere.
Sjåførers bruk av bilens berøringsskjerm kan være en alvorlig trussel mot trafikksikkerheten. Det viser en ny norsk undersøkelse fra Trygg Trafikk.
Ifølge studien kan det ta opptil 15 sekunder å betjene bilens skjerm for enkle oppgaver. Det er kritisk lang tid å ta oppmerksomheten fra veien, påpeker Bård Morten Johansen i Trygg Trafikk.
Det er Trafikksikkerhetsforbundet Trygg Trafikk som står bak etterforskningen. De har samarbeidet med Nord universitet og forsikringsselskapet Fremtind. Hensikten var å undersøke konsekvensene av moderne bilberøringsskjermer.
Studien er reaksjonstiden til 44 sjåfører bak rattet. Reisen deres ble nøye overvåket. Et perspektivkamera tok opp hvor sjåførenes øyne ble rettet.
Under testen måtte alle sjåfører utføre tre vanlige oppgaver. De måtte bytte radiostasjon via skjermen. De måtte også legge inn en adresse i bilens navigasjonssystem. Til slutt måtte de endre temperaturen i klimaanlegget.
Oppgaven med å legge inn en adresse i navigasjonen var den mest krevende.
— Det krevde at sjåførene brukte i snitt 15,7 sekunder på å fullføre skrivingen, sier Bård Morten Johansen.
Norske regler og reaksjoner
Det tok også lang tid å bytte radiokanal. Den oppgaven tok i gjennomsnitt ti til elleve sekunder for sjåførene. Å endre temperaturen var den raskeste oppgaven. Det tok nesten fire sekunder i gjennomsnitt.
Trygg Trafikk understreker et viktig poeng om oppmerksomhet.
– Det er en magisk grense på to sekunder, forklarer Bård Morten Johansen. Han utdyper.
– Å ta blikket vekk fra veien i mer enn to sekunder er kritisk med tanke på trafikksikkerheten.
Resultatene fra studien beskrives som skuffende av Trygg Trafikk. Foreningen ser på bruk av storskjermer som en direkte trussel mot trafikksikkerheten. De mener faren kan sammenlignes med å bruke mobiltelefon mens du kjører.
– Det kan absolutt sammenlignes med å bruke telefon, sier Bård Morten Johansen tilTV2 .
– To sekunder er nok til å miste konsentrasjonen på veien.
På bakgrunn av resultatene foreslår Trygg Trafikk nå nye satsinger i Norge. De vil ha et forbud mot at sjåfører holder mobilen mens de kjører.
I Norge er det allerede forbudt å sende tekstmeldinger mens du kjører. Det gir en bot på 5.000 norske kroner, tilsvarende cirka 3.250 danske kroner. Her i Danmark følges boten av et kutt i førerkortet.
Men nordmennene vil kanskje gå enda lenger. Den norske regjeringen har foreslått å forby alle trafikkalarmer i landet. Teknologien forstyrrer politiets forfølgelse av bilister, sier forsvareren for forslaget.
Kritikk og strengere regler
Forslaget om totalforbud mot berøring av telefonen møter imidlertid motstand. Motororganisasjonen NAF (Norges Automobilforbund) er kritiske.
– Et totalforbud mot å berøre telefonen går for langt, sier pressevakt Ingunn Handagard.
Hun mener det er i strid med andre rettslige handlinger bak rattet og kan undergrave respekten for trafikkreglene.
I nabolandet Sverige er reglene annerledes og allerede strengere på enkelte områder. Her er det allerede forbudt å holde en mobiltelefon i hånden mens du kjører. Det opplyser den svenske trafikkpolitiet Anders Schääf.
Anders Schääf kjenner igjen problemene fra den norske studien. Han trekker også paralleller mellom bruk av bilens berøringsskjerm og det både nordmenn og svensker kaller rattsurfing (ved bruk av mobiltelefon).
Han synes det er paradoksalt at «rottesurfing» er forbudt, mens det er tillatt å betjene en integrert skjerm.
Schääf viser til en test han har sett. "Jeg legger spesielt merke til i en eldre test. En sjåfør i en moderne bil kontra en som kjører en gammel Volvo."
– Konklusjonen var klar: I den eldre Volvoen var det lettere å holde fokus på veien fordi alle knappene var enkle å bruke.
Debatten om berøringsskjermer og fysiske knapper fortsetter i bilindustrien. I mange nye bilmodeller satser bilmerker alt på at skjermer erstatter så mange knapper som mulig.
Det er en veldig enkel grunn til det – penger. Det er rett og slett billigere å ha én skjerm i stedet for flere knapper. Noen bilmerker har imidlertid lovet å gå tilbake til knapper. Les mer om det her .