Subaru er ikke klar for å stå på egne ben når det kommer til elbiler. Derfor fortsetter bilmerket et ellers trøblete samarbeid med Toyota.
Søsterbilene Subaru Solterra og Toyota Bz4X fikk ikke den beste starten i livet.
Faktisk, siden det viste seg at hjulene kunne falle av bilene, har kritikken kun falt på japanernes hittil eneste forsøk på elbiler.
En norskprøve har bl.a. avdekket at Toyota ikke kan leve opp til den lovede rekkevidden i det hele tatt. Og flere eiere – inkludert de med danske nummerskilt – bekrefter resultatene av testen.
Bilen er også ekstremt dårlig til å lade, sier flere danske eiere.
LES OGSÅ: Fiats elbiler selger så dårlig at de bygges om til hybrider
Tidligere har den danske importøren uttrykt «overraskelse» over det en rekke medier kom frem til allerede i 2021. Nemlig at bZ4X har elendig rekkevidde.
På den tiden ble det sagt at «Toyota var opprørt over at medienes målinger skilte seg «så voldsomt fra de offisielle målingene».
Likevel fortsetter Toyota og Subaru parloben de har gående når det kommer til elbiler. Allerede i 2026 må den kaste minst elektriske crossover-modeller.
Det skriver Automotive News .
Når Subaru ikke våger seg på å bygge elbiler på egenhånd, men opprettholder et samarbeid med Toyota, henger det sammen med flere ting. Blant annet den økonomiske belastningen og usikkerheten elbiler generelt er forbundet med.
– Foreløpig er det ganske vanskelig å spå i hvilken retning ting vil bevege seg når det gjelder elbiler.
– Det er forbundet med en stor risiko for oss om vi skulle gå inn i markedet alene. Vi har snakket med Toyota og har i den forbindelse blitt enige om at det er bedre å redusere risikoen med et joint venture, sier Subarus administrerende direktør Atsushi Osaki til media.
På den annen side er det slett ikke sikkert, bilmerkene har en frist til 2035. I hvert fall ikke når det gjelder spørsmålet om diesel- og bensinbilene skal kastes.
Det tidligere styremedlemmet i BMW Pieter Nota mener at denne tanken er direkte naiv. Han forventer faktisk at et nytt Europaparlament vil komme med andre tanker.
– En ny EU-kommisjon vil, mistenker jeg i hvert fall, ta stilling til en utsettelse eller justering av forbudet senest i 2026. Det er bare uunngåelig, tror jeg, sier Nota.