USA strammer grepet om bilimport fra Europa med nye tollsatser, men Danmark tar fortsatt verdens tyngste avgift på nye biler.
President Donald Trump har annonsert en ny toll på 25 prosent på biler og deler importert til USA fra Europa. Tiltaket, som trer i kraft 2. april, er en del av en ny proteksjonistisk strategi for å skjerme det amerikanske bilmarkedet fra utenlandsk konkurranse.
Tariffen har allerede utløst betydelig internasjonal motstand. De tyske, franske og kanadiske myndighetene kaller det en direkte handelspolitisk provokasjon.
Den tyske økonomiministeren har uttalt at Europa «ikke vil gi etter» og EU-toppmøtet forbereder gjengjeldelsestiltak. Samtidig frykter bilindustrien i både Asia og Europa tap av eksport og arbeidsplasser.
Men de amerikanske tollavgiftene er ingenting sammenlignet med de danske bilavgiftene – og det gjelder uansett hvilket land bilen kommer fra.
Inntil 150 prosent i registreringsavgift
Alle personbiler registrert i Danmark er pålagt registreringsavgift. Satsen er verdibasert og avhenger av bilens pris eksklusiv avgift, men inkl. mva. I praksis betyr dette at du som forbruker betaler:
- 25 % av de første ca 73 000 DKK.
- 85 % av beløpet fra ca DKK 73.000 til DKK 226.500.
- Og hele 150% av resten.
Det er med andre ord normalt at dansker betaler over det dobbelte av bilens opprinnelige verdi for at skiltene skal monteres. Dette gjør Danmark til et av de dyreste landene i verden å kjøpe bil i – langt dyrere enn i USA, selv med Trumps nye tariffer.
Toll og toll påvirker forskjellig
Mens Trumps toll på 25 prosent først og fremst retter seg mot utenlandske produsenter, retter den danske registreringsavgiften seg mot alle kjøretøy – også de som er produsert innenfor EU.
Derfor vil en bil bygget i Tyskland i praksis bli rammet av både amerikanske tollavgifter ved eksport til USA og danske avgifter dersom den selges i Danmark.
Bilindustrien er under press fra flere sider
Tyske produsenter som Volkswagen og BMW er blant dem som eksporterer mest til USA og blir dermed direkte berørt. I Danmark vil forbrukerne neppe føle noen direkte påvirkning fra amerikanske tariffer, men danske bilkjøp forblir dyre – først og fremst på grunn av våre egne skatteregler.
Avgiften pålegges uavhengig av bilens opprinnelse og har vært vanlig praksis siden 1924. Da ble bilen ansett som en luksus, og det prinsippet lever videre i gjeldende registreringsavgift.
Europa planlegger mottiltak
EU vurderer nå hvordan de skal svare på Trumps forslag. Den franske presidenten har kalt det «sløsing med tid» mens Canada og Kina snakker om en handelskrig.
For bilkjøpere i Danmark endrer ikke USA-tariffen seg mye. De høye skattene gjenstår. Og for de som synes 25 % høres overdrevent ut, kan man «glede seg» over de 150 % som Danmark pålegger alle nye biler.