Eiere av elbilen Xiaomi SU7 Ultra krever refusjon for et panser i karbonfiber med falske luftinntak. Bilmerket kan bare svinge seg opp til «angre».
Xiaomi SU7 Ultra har nok en gang møtt motvind i Kina.
Etter skarp kritikk av bilens motorstyring. Med over 1600 hestekrefter er det nå karbonfiber-kjølehjelmen, som mange har betalt 58 000 kroner for, som skaper oppstyr.
Problemet? Luftinntakene, som ifølge Xiaomi skulle kjøle ned bremsene under banekjøring, er falske. Uansett fungerer de ikke i det hele tatt.
Dette rapporteres av Carnews China .
Flere eiere har oppdaget at det ikke trekkes luft gjennom inntakene i det hele tatt. En video viser hvordan et papirark forblir stille selv når det blåses luft på fronten av bilen. Dette har fått kineserne til å vende seg mot teknologigiganten i sinne.
Ifølge reklamemateriell skulle den kjølende hjelmen gi både ekstra nedtrykk og kjøling under kjøring. Men nå har Xiaomi innrømmet at det stort sett handlet om utseendet. Selskapet sier at karbonfiberhjelmen bare «delvis gir luftstrøm og ekstra kjøling».
Xiaomi har tilbudt 2700 kroner i kompensasjon til eiere som har kjøpt den berømte hjelmen. Du kan også velge å bytte til en vanlig aluminiumshjelm.
Men mange av eierne har ingenting til overs for den løsningen. De vil ha både en ny hjelm og hele beløpet for karbonfiberforfalskningen tilbake.
Flere kaller til og med Xiaomis handlinger misvisende, og sier at de aldri ville ha valgt karbonfiberhjelmen hvis de hadde visst at luftinntakene var falske.
Ny kritikk etter tidligere hestekrefterskandale
Xiaomi SU7 Ultra havner dermed i nok en skandale.
Nylig ble Xiaomi tvunget til å gi tilbake 648 hestekrefter til visse kunder etter at en oppdatering låste dem.
Bilen skulle ha 1.598 hestekrefter, men det viste seg at man bare fikk tilgang til all kraften hvis man utførte en test på banen, noe Xiaomi visstnok skulle få betalt for.
Mange følte seg lurt og kritiserte at Xiaomi løy om situasjonen da kunder kjøpte og fikk bilene sine levert.
Problemene med karbonfiberhjelmen har pustet nytt liv i misnøyen. Flere bloggere og bilentusiaster i Kina har gjort sine egne tester av luftinntakene og konkludert med at luftinntakene ikke er av annen grunn enn utseende.
En gruppe SU7 Ultra-eiere har uttrykt sin misnøye med svindelen i en felles uttalelse.
«Enten det er falsk reklame eller dårlig kommunikasjon fra Xiaomi, bør selskapet ta ansvar for sine feil i stedet for å skyve byrden over på forbrukerne.»
Xiaomi har ennå ikke annonsert om de vil bøye seg for sjåførenes krav eller komme med et nytt tilbud på hva eierne kan få i kompensasjon for svindelen.
Xiaomi SU7 Ultra under lupen fra bilkjøpere
Xiaomi er mest kjent for mobiltelefoner. Bilprosjektet SU7 Ultra er kinesernes første forsøk på å konkurrere med mer etablerte elbilprodusenter som Tesla.
Men starten har vært problematisk. Først ble det reist spørsmål om motorytelsen og rundetidene på Nürburgring, og nå er det bilens designkomponenter som får kritikk.
De mange utfordringene får nå flere kunder til å stille spørsmål ved Xiaomis tilnærming til åpenhet. Både med funksjoner, ytelse og kommunikasjon.
Selskapet har ikke annonsert om de vil endre fremtidige modeller basert på kritikken. Det er imidlertid tydelig at flere kunder har mistet tilliten.
Xiaomi har heller ikke annonsert salgstall for SU7 Ultra. Men saken med den falske karbonfiberhjelmen kan få en innvirkning på salget i fremtiden.
Kineserne har også annonsert at de ønsker å dra til Europa og dermed Danmark med blant annet SU7. Salget kan imidlertid bli ødelagt av merkets egne skandaler.