Det blir en overlevelseskamp bilmerkene kaster seg ut i Faktisk er det allerede i gang, og flere vil gå konkurs, tror Volvo-sjefen.
I et nytt intervju legger ikke Volvo Cars' administrerende direktør Jim Rowan skjul på at han tror flere bilmerker vil gå konkurs.
Markedssituasjonen vil rett og slett føre til at flere bukker under. Det forteller han til Norsk Motor .
Spådommen kommer i kjølvannet av EUs nylige lempelse av utslippskravene for bilindustrien, en beslutning som har skapt oppsikt i bransjen.
Og en beslutning som Rowan, som vil ha forbrenningsmotoren forbudt nå, er frustrert over.
– Mange bilmerker vil gå under. De som lykkes nå vil ha fordelen av færre konkurrenter.
Volvo-sjef håner andre som kan gå konkurs
Han viser til endringen i EUs utslippskrav som opprinnelig ble satt i 2019. En endring som bl.a. innebar at bilmerker måtte betale gigantiske bøter for ikke å bygge et visst antall elbiler.
Ifølge Rowan var det en klar forståelse for at utslippsgrensene skulle skjerpes fra 2025, men at bilmerkene også hadde tid til å forberede seg på det.
– Det de har gjort er enestående: I tett samarbeid med bilprodusentenes organisasjon ACEA definerte EU i 2019 noen regler om skjerping av utslippsgrensene fra 2025.
– Alle kunne forstå eller forstå dem.
– Det ga alle god tid til å planlegge at en viss andel av bilene vi lager skal være elektriske – ellers må vi betale bøter.
– "Ok, vi forstår!" Så kommer vi til første kvartal 2025 – og da endres reglene!, sier Jim Rowan.
Direktøren i Volvo Cars mener selv at merket – til tross for sin beskjedne størrelse – klarte å tilpasse seg de nye reglene.
– Helt ærlig er Volvo et lite selskap i denne sammenhengen. Hvis vi kan endre, kan andre også. Men de valgte å ikke gjøre det, konstaterer direktøren.
Jim Rowan burde imidlertid ikke få en god start. For selv om Volvo bl.a. har kastet dieselmotoren ut av vinduet, har merket måttet erkjenne at det ikke bare kan selge elbiler. Les mer om det her.
Og nå sist har det svensk-kinesiske merket måttet innse at det heller ikke lar seg gjøre i Australia, hvor det ellers kun ville selge elbiler fra 2026.
I tillegg til frustrasjonen over EUs endrede kurs angående forbrenningsmotoren, mener Rowan at det globale bilmarkedet står overfor en rekke grunnleggende utfordringer.
Han fremhever spesielt Kinas økende innflytelse på markedet.
– Det enkle faktum er at det globale nybilmarkedet ikke lenger er 100 millioner biler i året, det har krympet til 85 millioner.
– Av disse 85 står Kina for 25 til 30 millioner biler. For 10 år siden serverte de et kinesisk marked som ikke hadde bruktbilkjøpere, alt var nye biler.
– Nå har de et bruktmarked, mens kinesiske produsenter opplever sterk vekst. For fem år siden tok kinesiske produsenter 25 prosent av hjemmemarkedet, nå er de på 57, og snart er det 75 prosent, sier direktøren.
Han glemmer imidlertid å nevne at Volvo selv er kinesisk, og at merket har vært det siden Geely Holding kjøpte Volvo ut av hendene på Ford i 2010.