Dyrere drivstoff og vedlikehold tvinger 23 prosent av sjåførene til å ta opp lån, viser en ny norsk studie.
En ny studie fra Kongelig Norsk Automobilklubb (KNA) tegner et bekymringsfullt bilde. Nesten 23 prosent av norske bileiere har tatt opp lån for å dekke bilutgifter. Det er en betydelig økning.
Mer enn halvparten av de berørte bileierne har gjort det flere ganger. De har brukt kredittkort eller tatt opp lån i løpet av det siste året for å ha råd til å eie bil.
Det melder TV2 .
Tor Valdvik fra KNA er bekymret for utviklingen. Han mener dette gjenspeiler en alvorlig situasjon for mange sjåfører.
Mange sliter rett og slett med å betale regningene sine. De høye bilkostnadene kommer på toppen av andre prisøkninger i samfunnet.
Mat, elektrisitet og andre essensielle varer har også blitt dyrere. Dette legger press på budsjettene til mange familier og enkeltpersoner.
Spesielt for bilutgifter har bensin- og dieselprisene økt betydelig. De er over 40 prosent høyere enn i 2019. Selv om de har falt massivt den siste tiden. Les mer om det her .
Forsinket service og dyre reparasjoner
Kostnader til dekk, service og generelt vedlikehold har også økt. Dette er utgifter til grunnleggende ting som oljeskift, nye dekk og nødvendige reparasjoner.
Dette rammer budsjettet til mange bileiere hardt. Studien viser også en annen bekymringsfull trend knyttet til økonomi.
Nesten hver fjerde sjåfør utsetter bilens service. Årsaken er økonomiske vanskeligheter.
Blant gruppen med mest anstrengt økonomi er tallet enda høyere. Her svarer seks av ti at de utsetter nødvendig service fordi økonomien ikke strekker til.
Å hoppe over vedlikehold kan få store konsekvenser. Norges Automobilforbund (NAF), som tilsvarer FDM i Norge, har tidligere advart mot nettopp det.
Jan Harry Svendsen fra NAF forklarer problemet.
– De vanskelige tidene gjør at mange trenger å spare penger, men å utsette bilvedlikehold er ingen god idé, sier han.
Kritikk av skatter og bompenger
Svendsen utdyper faren ved å vente for lenge. – Det som kunne vært en liten feil, kan fort bli dyrt å reparere dersom man lar feilen utvikle seg, fortsetter han.
Det kan for eksempel være en liten lekkasje eller et mindre problem med bremsene. Uten rettidig reparasjon kan det føre til større og dyrere skader.
Han advarer også om sikkerhetskonsekvensene. Bilen kan bli en direkte trafikkfare for eier og andre trafikanter.
Dette gjelder spesielt ved kjøring med slitte dekk, dårlige bremser eller defekte lys.
Tor Valdvik fra KNA peker på mulige politiske løsninger. Han foreslår å senke drivstoffavgiftene, slik man har gjort i Sverige.
Ifølge Valdvik vil dette hjelpe mange sjåfører. Spesielt de som fortsatt kjører biler drevet av bensin eller diesel.
Valdvik nevner at mange med lav inntekt ikke har råd til elbiler. De er derfor spesielt hardt rammet av høye drivstoffpriser.
KNA er også kritisk til de høye bompengene i Norge. Klubben har jobbet i flere år med å senke nivået.
Bompenger er et stort økonomisk problem for mange pendlere. Spesielt for de som bor i nærheten av bomstasjoner og må krysse dem flere ganger om dagen. Dette skaper en enorm økonomisk belastning på hverdagen til mange.
Økende bilkostnader er et tema vi ofte dekker her på Boosted.dk. Du kan lese mer om sparetips til bileiere og finne veiledninger til gjør-det-selv vedlikehold som potensielt kan spare deg for garasjeregninger.