Et nytt lovforslag fra den norske regjeringen vil forby alle typer trafikkalarmer i landet. 100.000 sjåfører vil bli berørt, skriver NRK.
Mens trafikkvarsling her er en lukrativ virksomhet, ønsker regjeringen i Norge å forby teknologien fullstendig.
Dette skriver landets svar til Danmark Radio, NRK .
Konkret ønsker den norske regjeringen å forby trafikkalarmer som varsler politikontroller. Det er uklart om det også skal være forbudt å varsle om ulykker.
I likhet med forholdene her hjemme bruker mange bilister i dag trafikkvarsling lenger nord. Totalforbudet mot trafikkalarm vil ifølge NRK bl.a. rammet selskapet bak Safedrive-enheten, som har solgt alarmer til 100.000 nordmenn.
Som her hjemme gir Safedrive norske sjåfører muligheten til å varsle hverandre om alt fra ulykker til dyr på veien og fartskontroller. Men det er nå i ferd med å bli fullstendig forbudt.
I 2023 hadde Safedrive en omsetning på 200 millioner norske kroner før skatt, og tidligere samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen er kjøpt opp som styreleder.
Han forteller at selskapet gjerne vil samarbeide med politiet slik at det ikke lenger skal være mulig å advare mot narkotikakontroll. Men dette avviser norsk politi fullstendig.
Det såkalte Utrykningspolitiet (UP) sier de ikke ønsker å samarbeide om noe som helst. Politiet påpeker at deres kontroller skal være uforutsigbare for sjåfører.
Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) sier også at trafikkalarm svekker konsekvensene av politiarbeid. Kontrollene har blant annet ingen preventiv effekt nå som alarmene er lovlige, mener statsråden.
Motsatt mener selskapet bak trafikkalarmene at deres teknologi faktisk øker sikkerheten på landets veier. Flere partier har allerede sagt at de er direkte imot regjeringens forslag om forbud.
Hvis nordmenn strammer inn lovverket, vil de ikke være de første til å slå ned på trafikkalarmer. I 2020 forbød Tyskland nøyaktig samme teknologi.
I Tyskland er teknologien så forbudt at ikke engang danske sjåfører har lov til å kjøre rundt med alarm avslått i bilen. Oppdager politiet det, vil det bli ilagt en bot på 75 euro, tilsvarende 560 kroner.