Etter stor uro i bilindustrien og fallende aksjekurser til karbonfiberprodusenter som Toray og Teijin, har EU droppet et kontroversielt forslag om å forby karbonfiber i biler.
Karbonfiber spares. I hvert fall i bilindustrien. EU dropper et forslag om å forby materialet i biler.
Dette kommer etter stor usikkerhet og bekymring blant bilprodusenter og karbonfiberprodusenter som Toray og Teijin.
Nyheten om et mulig EU-forbud mot bruk av karbonfiber sendte sjokkbølger i hele bransjen. Forslaget kom overraskende på mange i bransjen og sendte sjokkbølger gjennom markedet.
Det ble foreslått at materialet klassifiseres som helsefarlig. Det bør plasseres på linje med stoffer som kvikksølv, bly og kadmium, som allerede er forbudt i bilproduksjon.
Dette skriver Motor1 .
EU vurderte forbudet som en del av en oppdatering av direktivet om utrangerte kjøretøy. Direktivet handler om riktig og sikker gjenvinning av utrangerte biler.
Bekymringen dreide seg om frigjøring av mikroskopiske fiberpartikler når karbonfiberdeler til biler går i stykker. Partiklene kan potensielt irritere huden, forstyrre elektronikken eller påvirke resirkuleringsmaskiner. Derfor ble det foreslått et forbud med virkning fra 2029.
Betydningen av karbonfiber for og i biler
Karbonfiber er et nøkkelmateriale i mange moderne biler. Den er kjent for sin lave vekt og store styrke.
Materialet er betydelig sterkere enn stål. Samtidig veier den mindre enn aluminium, noe som er avgjørende for ytelse og effektivitet.
Den brukes i alt fra høyytelses sportsbiler til elbiler. Materialet bidrar til å redusere totalvekten, spesielt i tyngre elektriske kjøretøy.
For nisjeprodusenter som svenske Koenigsegg er karbonfiber essensielt. Bilene deres har ofte både chassiset og hele karosseriet bygget i materialet.
Et forbud ville ha tvunget slike produsenter til å omstrukturere hele produksjonen fundamentalt og kostbart.
Aksjemarkedet reagerte sterkt på EU-forslaget
Markedet for karbonfiber er betydelig og vokser raskt. I fjor ble verdensmarkedet verdsatt til over 39 milliarder danske kroner. Eksperter forventer en nesten tredobling innen 2035.
Bilindustrien bruker allerede mellom 10 og 20 prosent av den totale produksjonen av karbonfiber. Bruken øker ifølge Motor1.
Japanske selskaper som Toray, Teijin og Mitsubishi Chemical dominerer markedet. De står for over halvparten av verdens produksjon av karbonfiber.
Da forslaget om EU-forbud ble kjent, falt aksjekursene til de store produsentene merkbart. EU er et veldig viktig marked for dem.
Men nå er usikkerheten fjernet igjen. Ifølge Motor1 har EU-parlamentet besluttet å fjerne karbonfiber fra listen over stoffer som skal forbys under ELV-direktivet.
Det betyr at bilprodusenter kan fortsette å designe og bygge biler med karbonfiberkomponenter uten frykt for et snarlig forbud. Avgjørelsen er utvilsomt en lettelse for bilverdenen, spesielt for merker som fokuserer på lettvekt og ytelse.
Koenigsegg, som er avhengig av karbonfiber, bygger noen av verdens mest ekstreme biler. Du kan lese mye mer om merkets imponerende teknologi , ville rekorder og bruk av avanserte materialer her på Boosted.dk.