Kinesiske bilmerker som Haval, Chery og Geely Auto lider under Putins nye avgifter i Russland. Salget faller drastisk, og selv store rabatter kan ikke stoppe nedgangen.
Det russiske bilsalget stuper for tiden. Salget falt med hele 46 prosent i mars sammenlignet med året før.
Kinesiske bilmerker som Haval, Chery og Geely Auto kjenner tydelig presset fra Putins nye avgifter og et svekket marked.
Nedgangen er tydelig synlig gjennom hele årets første kvartal. Her falt det samlede salget med 26 prosent.
Det skriver Wards Auto .
Bare 254 000 nye biler ble solgt over hele Russland i løpet av de tre første månedene av 2025.
Det er flere årsaker til den negative utviklingen i bilsalget. Ekstremt høye renter på billån gjør finansieringen vanskelig for mange russere.
Den generelle kjøpekraften til befolkningen har også gått betydelig ned. Dessuten er mange russere rasende over at de offisielt kun har kinesiske bilmerker å velge mellom, siden vestlige merker flyktet fra landet etter angrepet på Ukraina.
Putins nye straffetoll på importerte biler spiller også en stor rolle. Det rammer kinesiske merker spesielt hardt, da de først og fremst selger importerte biler eller biler bygget på lisens i ellers forlatte fabrikker.
Den nye avgiften har gjort utenlandske biler dyrere.
Noen russiske bilkjøpere holder også på å kjøpe nye biler. De spekulerer i om det er utsikter til en militær fred i Ukraina.
Dette kan bety at vestlige bilmerker kommer tilbake til det russiske markedet. For eksempel har Renault forkjøpsrett til Lada i en periode på to år til.
Putins nye skatt rammer kinesiske bilmerker
Dette er dårlige nyheter for kinesiske bilprodusenter. Merker som Haval, Chery og Geely Auto opplevde ellers stor fremgang i Russland frem til i fjor. De tok raskt over markedsandeler da vestlige merker forsvant.
Nesten alle vestlige bilprodusenter valgte å boikotte Russland. Dette skjedde som svar på landets angrep på Ukraina for over tre år siden.
De kinesiske bilmerkene valgte derimot å bli i Russland. På denne måten er mange av de gjenopplivede bilmerkene fra sovjettiden faktisk bygget på kinesisk teknologi i dag.
Men på slutten av fjoråret innførte Putin en svært høy importavgift. Avgiften gjelder spesifikt importerte biler. Dette har endret konkurransesituasjonen betydelig på kort tid.
En liten importert bil er nå pålagt et gebyr på cirka 70.000 danske kroner. En større importbil koster rundt 200.000 danske kroner ekstra i nyavgiften. Dette gjør importerte biler betydelig dyrere for russiske forbrukere.
De nye avgiftene har gitt den innenlandske bilprodusenten Lada en fordel. Ladas markedsandel har økt fra 28 prosent til 31 prosent.
Dette til tross for at totalmarkedet har falt kraftig og at Lada – eller rettere sagt morselskapet AvtoVAZ – må klare seg uten Renault.
Kinesiske merker blir presset med rabatter og anklager
Geely Auto er et konkret eksempel på nedgangen til kinesiske merker. Geely har samme hovedeier som svenske Volvo Cars.
Geelys salg i Russland falt med hele 55 prosent i løpet av siste kvartal.
Forventningen er nå at hele bilåret 2025 blir like ille for bransjen. Dette kan sammenlignes med nivået i 2022, da Russland angrep Ukraina.
Flere kinesiske bilmerker er nå tvunget til å gi store rabatter. Rabattene er rundt en million rubler. Dette tilsvarer cirka 120.000 danske kroner per person. bil.
Ledelsen i AvtoVaz, konsernet som eier Lada, er kritiske til de kinesiske konkurrentene. Her blir nå de kinesiske bilprodusentene anklaget for å dumpe prisene åpenlyst. Dette skaper ytterligere spenninger i markedet.
Det russiske forretningsmagasinet Vzglyad har et dystert syn på fremtiden til kinesiske merkevarer. Magasinet spår at flere kinesiske bilselskaper kan bli tvunget til å forlate det russiske markedet helt.
Samtidig risikerer mange russiske bilforhandlere å gå konkurs.
Mens Geely sliter på det russiske markedet, kan du lese mer om hvordan andre bilmerker flyktet fra Russland for tre år siden, og hva det betyr for landets bilproduksjon i dag, akkurat her .