Elbilgiganten Tesla ble hardt rammet på inntjeningen i løpet av første kvartal 2025. Hele 66 prosent forsvant.
Teslas økonomiske tall viser en betydelig nedgang i første kvartal 2025. Inntjeningen har falt med hele 66 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.
Salget globalt falt med 13 prosent på samme tid.
Den amerikanske elbilprodusentens driftsinntekter landet på cirka 2,8 milliarder kroner fra januar til mars. Dette er en betydelig nedgang fra om lag 8,2 milliarder kroner i samme periode i 2024.
Inntektene som Tesla kan relatere til salg av biler falt 20 prosent. Den gikk fra cirka 121,8 milliarder kroner til 98 milliarder kroner.
En økning i inntekter fra energiproduksjon/lagring (+67 prosent) og tjenester (+15 prosent) har imidlertid dempet den samlede nedgangen. Samlede inntekter falt 'bare' ni prosent.
Samlet omsetning i de tre første månedene av 2025 var cirka 135 milliarder kroner. Dette var lavere enn forventet 150 milliarder kroner. Bruttofortjenesten falt 15 prosent til cirka 22,4 milliarder danske kroner.
Politiske faktorer og Elon Musks rolle
De økonomiske resultatene kommer etter nyheten om et salgsfall på 13 prosent i første kvartal 2025. Nedturen kommer etter at Tesla så salget falle for første gang på mange år.
Bilmerket har ikke klart å gi en prognose for 2025. Dette er ellers normal praksis. Usikkerhet og toll er oppgitt som årsaker.
«Det er vanskelig å måle effekten av endrede globale handelspolitikker på bil- og energiforsyningskjedene, vår kostnadsstruktur og etterspørsel», skrev Tesla i en uttalelse.
– Mens vi gjør kloke investeringer som vil posisjonere både bil- og energivirksomheten vår for vekst, vil vekstraten i år avhenge av ulike faktorer, legger selskapet til.
Tesla-ledelsen siterer blant annet utviklingen innen selvkjørende teknologi, produksjonsendringer ved fabrikkene og det bredere makroøkonomiske miljøet.
Tesla nevner også at «endrende politisk sentiment» kan «ha en betydelig innvirkning på etterspørselen etter produktene våre på kort sikt».
Salgsnedgangen har delvis vært knyttet til administrerende direktør Elon Musks politiske engasjement med amerikanske myndigheter.
Markedsreaksjoner og modellutfordringer
Musk har hatt og har fortsatt en betydelig rolle i Donald Trumps regjering siden Trump ble gjenvalgt som president.
Motsatt forventes Musk å forlate sin rolle i regjeringsapparatet rundt 30. mai.
Medier som New York Times melder om økende press på Musk for å forlate regjeringsarbeidet enda tidligere enn planlagt. Dette skjer på grunn av Teslas svake resultater.
Kontroversene rundt Musk har ført til at rekordmange Tesla-eiere i USA har byttet ut bilene sine med alternativer fra konkurrenter.
Det har til og med kommet til det punktet at Tesla ikke lenger vil akseptere Cybertruck-modellen, altså deres egen bil, i bytte mot nyere biler. Les mer om det her .