Nok en gang advarer eksperter mot å koble telefoner til Bluetooth-enheten i kinesiske biler. Denne gangen blir engelske militær- og etterretningstjenestemenn advart.
En ny bølge av bekymring skyller over England. Denne gangen er det kinesiske elbiler og datasikkerhet som er de store problemene.
Engelskmennene frykter spionasje fra det kommunistiske regimet i Beijing.
Oppfordringen til forsiktighet kommer fra flere sikkerhetsselskaper. De samarbeider tett med den britiske forsvarsindustrien. De ser en økende risiko for kinesisk spionasje i landet, og det umiddelbare våpenet er bilene.
Salget av kinesiske biler øker. Dette får alarmklokkene til å ringe hos flere organisasjoner. De oppfordrer til forsiktighet.
Det britiske forsvarsdepartementet har allerede svart. De har forbudt biler med viss kinesisk teknologi. De må ikke befinne seg i beskyttede og militære områder.
Dette er skrevet av mediene The i Paper .
En leder i et britisk forsvarsselskap har anonymt uttrykt frykten.
– Salget av kinesiske biler øker, og vi er med rette forsiktige.
– Vi gjør våre ansatte oppmerksomme på forholdsreglene de bør ta hvis de velger å kjøpe en kinesisk bil.
Advarsler mot datainnsamling i moderne biler
Militært personell i visse stillinger anbefales på det sterkeste å ikke tukle med Bluetooth-tilkoblingen hvis de kjører kinesiske biler. Det samme gjelder for kabeltilkobling.
Årsaken er risikoen for at data kan bli tilgjengelige for kineserne. Hvis en telefon er tilkoblet, kan bilen potensielt samle inn informasjon.
Myndigheter utenfor Kina og selskaper har lenge advart mot å koble private enheter som USB-minnepinner til arbeidsdatamaskiner.
Videre rådes ansatte til ikke å parkere kinesiske biler på parkeringsplasser som tilhører det britiske forsvaret.
De bør heller ikke diskutere arbeidet sitt mens de sitter i en kinesisk bil. Dette er for å minimere enhver risiko.
Disse forholdsreglene anses som rimelige av flere eksperter. Cyberforsker Joseph Jarnecki ved Royal United Service Institute er en av dem.
Frykt for spionasje og bilmerkenes ansvar
Joseph Jarnecki påpeker at forsvarsselskaper er attraktive mål.
– Forsvarsselskaper har vist seg å være viktige mål for kinesisk spionasje, forklarer han.
Han mener derfor at de nye forholdsreglene er en fornuftig metode for å håndtere risikoene.
Bekymringen stammer også fra kinesisk lovgivning. En såkalt sikkerhetslov i Kina betyr at alle kinesiske selskaper må utlevere data til det kommunistiske regimet.
Dette selv om det kan være andre og mer restriktive lover i andre land der bilene selges. Britene er ikke de første som advarer mot kinesiske biler.
En svensk professor i cybersikkerhet advarte allerede direkte mot Volvo i fjor fordi merket er kinesisk. Les mer om det her .
Det finnes imidlertid også andre perspektiver på problemene som engelskmennene peker på. Mike Hawes er administrerende direktør i bransjeorganisasjonen Society of Motor Manufacturers and Traders. Han peker på et viktig ansvar som ligger direkte hos bilmerkene.
– Samtidig er det bilmerkets ansvar å overholde personvernforskriftene som gjelder i dette landet. Kinesiske biler er intet unntak.
Hvor mye den kinesiske regjeringen bryter internasjonal lov er ukjent. Men i Sverige, for eksempel, har Volvo måttet forsikre politiet om at bilene deres ikke blir avlyttet. Dette gjelder imidlertid ikke nødvendigvis for privatpersoner.