Over 74 000 dansker kan, med arbeidsgivers godkjenning, kjøre på sommerferie i firmabilen uten å bli beskattet ytterligere.
Sommerferien nærmer seg, og for mange dansker betyr det en biltur til utlandet. Hvis du har firmabil til disposisjon, kan det være en økonomisk fordel å bruke den til feriereiser – og uten å betale ekstra i skatt .
Ifølge skatteekspert Alex Nielsen fra konsulentfirmaet Azets er det tillatt å ta med firmabilen på ferie, både i Danmark og i utlandet, uten ytterligere beskatning – så lenge du har arbeidsgiverens godkjenning.
Dette gjelder de over 74 000 danskene som, ifølge Skatteetatens siste tall, har fri bil gjennom jobben.
Fast beskatning – uavhengig av feriedestinasjon og kjørelengde
Beskatning av en gratis firmabil er en såkalt tilgjengelighetsbeskatning , som betyr at den ansatte beskattes av bilens verdi uavhengig av hvor mye og hvor bilen brukes privat. Med andre ord: Ferier i Sør-Europa teller ikke ekstra.
Beskatningen dekker alle bilens driftskostnader, inkludert eieravgift, forsikring, reparasjoner og vedlikehold. Arbeidsgiveren kan dekke disse utgiftene – også under utenlandsreiser – uten at den ansatte beskattes ytterligere.
Dette gjelder også dersom den ansatte betaler beløpet selv og får beløpet refundert senere.
«Beskatningen er fast og uavhengig av faktisk bruk, så det er en reell mulighet for mange dansker å ta med firmabilen på ferie uten ekstra avgift, så lenge arbeidsgiveren godkjenner det», forklarer Alex Nielsen.
Ikke alt er skattefritt: Ansattgoder beskattes separat
Selv om driften av bilen dekkes av disponibel inntektsskatt, gjelder andre regler for utgifter som fergebilletter, broavgifter og parkering. De regnes som ansattgoder og er derfor skattepliktige, selv om arbeidsgiveren betaler.
«Hvis arbeidsgiveren dekker utgifter til for eksempel ferge- eller veiavgift, må arbeidstakeren beskattes av beløpet. Det er ikke inkludert i den generelle beskatningen av fri bil», understreker Alex Nielsen.
Feriereiser i firmabil kan gi store besparelser
Selv om du betaler for drivstoffet selv i utlandet, kan det være økonomiske fordeler. Den ansatte kan få fradrag for drivstoffutgifter, som behandles som egenbetaling og motregnes mot den skattepliktige verdien av firmabilen.
«Det er gunstig å ta vare på kvitteringer fra drivstoffkjøp i utlandet og overlevere dem til arbeidsgiveren din. Beløpet kan registreres hos SKAT og redusere skattegrunnlaget for fri bil», forklarer Nielsen.
Reglene i korte trekk: Slik bruker du firmabilen på ferie
- Avgiften er basert på bilens verdi – ikke antall korte kilometer.
- Driftsutgifter dekkes av arbeidsgiver uten tilleggsskatt
- Utgifter til ferge, bro og parkering beskattes som ansattgoder.
- Drivstoffutgifter kan fradragsføres med gyldig dokumentasjon.
- Du må ha arbeidsgivers godkjenning for feriereiser i firmabil.
I en tid med høye bensinpriser og økende ferieutgifter kan det være lurt å undersøke mulighetene for å ta med firmabilen på ferie – helt lovlig og med skattefordeler.