Etter kontroversen rundt Elon Musks lønnspakke har Tesla endret vedtektene sine i Texas. Aksjonærene må eie 3 prosent av aksjene for å kunne saksøke ledelsen. E
En ny avgjørelse fra Elon Musk gjør det mer umulig enn noensinne å saksøke bilmerket. Eller i det minste ledelsen.
Tesla krever nå at aksjonærene eier minst 3 prosent av aksjene i bilmerket hvis de ønsker å anlegge søksmål mot ledelsens beslutninger.
Og selv om det er mange aksjer i Tesla, er det få aksjonærer som eier så mye av merkevaren.
Endringen kommer i kjølvannet av saken om Elon Musks store lønnspakke, som ble avvist av en dommer i delstaten Delaware. Noe som til og med fikk merket til å flytte hovedkvarteret sitt til Texas.
Fremover må en investor eie minst 3 prosent av Teslas aksjer for å kunne anlegge et søksmål. Dette tilsvarer en verdi på over 238 milliarder danske kroner basert på selskapets nåværende markedsverdi.
Den betydelige endringen i Teslas vedtekter er kun mulig fordi Tesla har flyttet hele den underliggende virksomheten – og med den den juridiske avdelingen – til Texas.
Tidligere var merkets virksomhet hovedsakelig i Delaware. Texas' lovverk anses å være gunstigere for selskaper – det vil si på et generelt nivå – enn lovene i Delaware.
Det var en aksjonær ved navn Richard Tornetta som opprinnelig saksøkte Tesla. Søksmålet handlet om Elon Musks lønnspakke. Tornetta eide bare ni Tesla-aksjer, men han kunne lett saksøke bilmerket.
Ann Lipton er advokat med spesialisering i selskaps- og verdipapirrett. I et intervju med CNBC sier hun at hun ikke er i tvil om at Tesla utnytter det bredere rammeverket i Texas.
Teslas juridiske endringer og aksjonærrettigheter
Endringen i vedtektene vil sannsynligvis ikke bli lagt merke til av flertallet av Teslas aksjonærer. Men det begrenser deres evne til å holde Tesla ansvarlig for eventuelle feil og forseelser.
På den annen side jobber Elon Musk fortsatt med å få den ekstremt høye lønnen som styret sier han skal motta.
I 2018 gikk Musk med på at han ikke ville motta en fast lønn fra Tesla. I stedet vil bilmerket gi ham muligheten til å kjøpe 303 millioner aksjer for 160 danske kroner per stykk.
Men i januar 2024 avlyste Kathaleen McCormick, en dommer i Delaware, den planen. Begrunnelsen hennes var at Tesla-styremedlemmene som godkjente avtalen i praksis var og er kontrollert av Elon Musk.
Deretter ble Teslas aksjonærer bedt om å stemme over lønnspakken på nytt. De godkjente det for andre gang.
Dommeren opprettholdt imidlertid avgjørelsen og blokkerte avtalen nok en gang. Verdien av den omstridte pakken var opprinnelig 56 milliarder dollar, tilsvarende omtrent 386 milliarder danske kroner.
Kampen om Musks milliarder fortsetter
Det opprinnelige søksmålet fra Richard Tornetta fokuserte på prosessen for godkjenning av store kompensasjonspakker.
Dommerens avgjørelse understreket viktigheten av styrets uavhengighet. Om Tesla til slutt vil «betale» Musk med mer kontroll er ukjent. I hvert fall ikke ennå.