Transportstyrelsen har nå lagt ned et forslag som regjeringen la fram i fjor. Årsaken? Dekkene gir dårlig luft.
I fjor foreslo regjeringen i Sverige å forlenge perioden det er tillatt å bruke piggdekk med to uker ut på våren.
Svenskene begrunnet forslaget med at de vil unngå å stresse landets verksteder og mekanikere i den relativt korte perioden hvor mange svensker ellers går over fra piggdekk til vanlige sommerdekk.
Men nå sier Transportstyrelsen nei. Avslaget kommer etter at fordeler og ulemper med forslaget er veid opp mot hverandre. Og her er det flere ulemper å finne enn svenskene vil tillate.
I hvert fall hvis du spør Samferdselsetaten. Det skriver byrået selv i en pressemelding .
LES OGSÅ: Bilsjef har doblet lønnen – nå sparker han 2500 personer
– Vi har konkludert med at de negative konsekvensene er større enn de positive og foreslår derfor ingen endring av datoen for piggdekkforbudet til våren i vår presentasjon, sier Kjell-Olof Matsson, som er ansatt i Samferdselsetaten.
Konkret er det luftforurensning som setter en stopper for piggdekk. Ved å forlenge perioden når type dekk er tillatt, risikerer man forringet luftkvalitet, heter det i vurderingen.
Samferdselsetaten er spesielt bekymret for en økt mengde såkalte 'PM10-partikler', som dersom de kommer i kontakt med lungevev kan gi både kort- og langtidsskader.
– Etterforskning etter undersøkelse de siste årene har entydig identifisert bruk av piggdekk som hovedårsaken til høye partikkelkonsentrasjoner i Sverige, skriver Transportstyrelsen.
De uendrede reglene gjør at det fortsatt kun vil være tillatt å kjøre på piggdekk mellom 1. oktober og 15. april. Men vinterdekk generelt er et lovkrav mellom 1. desember og 31. mars.
Her skiller svenskene seg betydelig ut fra danske forhold. På hjemmebane vil ikke regjeringen høre snakk om mandat for vinterdekk. Selv ikke om den debatten ellers raste i det meste av landet i løpet av forrige vinter. Les mer om det her.
Undersøkelsen, som Transportstyrelsen la sitt nei til piggdekk på, ble gjort ved hjelp av spørreskjemaer blant 6700 personer, politiet og dekkbransjen.
Les flere spennende nyheter fra og om bilverdenen her!