Tysk politi og etterretning har satt i gang en etterforskning av en «heil» ved Teslas tyske fabrikk som aktivister hevder ligger bak.
Tysk politi har startet etterforskning av en «Heil» som ved hjelp av lys sto på Teslas fabrikk i utkanten av Berlin denne uken.
Aksjonen fant sted på fabrikken i Grünheide, Brandenburg, og har blitt utført av to aktivistgrupper som kaller seg «Germany's Centre for Political Beauty» og «Britain Led by Donkeys».
Lyset fra projeksjonen skrev teksten "Heil Tesla" ved siden av selskapets logo på fabrikkfasaden. Hendelsen har vakt oppmerksomhet og har utløst en etterforskning fra tyske myndigheter.
Politiet avviste først at projeksjonen hadde funnet sted. Det ble beskrevet som mulig manipulert materiale, og flere pekte på bruk av AI for å produsere bildene.
Etter at aktivistene ga ut tilleggsdokumentasjon, inkludert videoer, erkjente politiet imidlertid at det kunne ha funnet sted. Etterforskningen skal avklare om det er brukt symboler eller meldinger som er ulovlige i Tyskland.
Ifølge aktivistene varte lysprojeksjonen rundt halvannen time. At aksjonen i det hele tatt lyktes har fått aktivistene til å stille spørsmål ved sikkerheten til fabrikken. Akkurat som det er overraskende at ingen i Tesla reagerte på provokasjonen.
– Det er urovekkende at en fabrikk av denne størrelsen ikke oppdager en slik handling, sier en representant fra Senter for politisk skjønnhet til det tyske mediet Der Spiegel .
Aktivistene har også kritisert Elon Musk for å ha bidratt til en «normalisering» av ekstremistiske ideer.
Projeksjonen inkluderte også et bilde av Musk i en positur som har blitt sammenlignet med en Hitler-hilsen. Selv om påtalemyndigheten ikke har tatt ut tiltale mot Musk personlig, etterforskes det om handlingen kan tolkes som spredning av ulovlige meldinger.
De ansvarlige for projeksjonen beskriver den som politisk kunst og hevder at hensikten var å synliggjøre Musks påståtte forbindelser til ekstreme politiske miljøer.
– Vi ønsker å avdekke hvordan en person med betydelig innflytelse kan bidra til spredning av ekstreme bevegelser, sier Senter for politisk skjønnhet.
Kritikere advarer imidlertid om at aksjonen kan skape misforståelser og forverre polariseringen i samfunnsdebatten. De mener at denne typen protester risikerer å glippe og skape mer konflikt enn dialog.
Tesla har ikke ønsket å forholde seg til aktivistenes herjinger. Men fabrikken i Brandenburg har tidligere vært gjenstand for protester. Hovedsakelig knyttet til miljøspørsmål. Denne begivenheten skiller seg imidlertid ut ved at den fokuserer på sosiale og politiske spørsmål.
Samtidig har Elon Musk skapt ytterligere debatt med en kommentar på sin plattform X. Her delte han et innlegg med et nazistisk ordspill. Noe som fikk en del kritikere til tastene. Mange ser det som upassende i lys av hendelsen på Tesla-fabrikken.