Alle ansatte hos Volvo har fått forbud mot å jobbe hjemmefra. Men flere av dem bryr seg ikke i det hele tatt, ifølge svenske medier.
Hos Volvo Cars i Stockholm fortsetter mange ansatte å jobbe hjemmefra. Dette skjer til tross for administrerende direktør Håkan Samuelssons nye forbud mot hjemmearbeid.
Interne kilder fra Volvo forteller Dagens Industri at det ikke har vært noen betydelig økning i antall ansatte ved kontoret.
Den nye politikken møtte tydeligvis motstand.
Håkan Samuelsson har nylig blitt gjeninnsatt som administrerende direktør i Volvo Cars, etter at hans erstatter ble sparket.
Så nå må den 74 år gamle Samuelsson, som sist tapte en formue på Polestar, forsøke å styre Volvo unna en alvorlig økonomisk krise. Han har to år til.
Men ikke alle ordre fra den gamle mannen blir mottatt like godt.
Et av hans første tiltak var å stramme inn reglene for hjemmekontor. Budskapet er derimot også umiskjennelig: tiden for lekser er over.
Forbudet har forårsaket en del intern uro hos Volvo. Verken ansatte eller eksterne forskere tenker så mye over det nye forbudet.
Kontorarbeid eliminerer fleksibilitet hos Volvo
Spesielt på Volvos kontor i Mood-kjøpesenteret i Stockholm er effekten av direktivet begrenset. Kontoret beskrives av kilder DI har snakket med som fortsatt halvtomt.
I følge den nye policyen må de ansatte her være på kontoret fem dager i uken. Anonyme kilder bekrefter at ordren i stor grad blir ignorert.
I Gøteborg, der Volvo har hovedkvarter, er situasjonen annerledes. Her har de ansatte fulgt de nye retningslinjene i større grad.
Rapporter fra Gøteborg indikerer fulle parkeringsplasser. Det er kø igjen i lunsjpausen i personalkantinen.
Det er imidlertid også misnøye med de strengere kravene i Gøteborg. Mange ansatte var fornøyde med muligheten til å jobbe hjemmefra.
Forskere kritiserer regissør for å være gammeldags
Volvo Cars' pressesjef, Kristin Boldemann Wester, har kommentert det nye forbudet til DI . Ifølge henne har det aldri vært tillatt å jobbe hjemmefra som Volvo-ansatt.
– Vi har egentlig alltid hatt en policy om «kontoret først», men Håkan Samuelsson har styrket den.
Hun understreker imidlertid at det fortsatt er rom for «fleksibilitet».
– Det er imidlertid fortsatt fleksibilitet og mulighet for å jobbe hjemmefra etter avtale med nærmeste leder, sier Wester.
I en debattartikkel i Göteborgs-Posten (GP) har svenske forskere omtalt Håkan Samuelssons nye regler som gammeldagse.
De mener at ledelsen baserer avgjørelsen på utdaterte forutsetninger.
«Vi kan bare anta at Volvo Cars, i likhet med andre selskaper som tar slike avgjørelser, baserer dem på utdaterte antagelser snarere enn forskning», skrev forskerne nylig.
Kritikken går ut på at moderne arbeidsliv og teknologi muliggjør effektivt arbeid utenfor kontorets fysiske rammer.
De påpeker at talentbevaring også kan bli negativt påvirket av rigide kontorregler. Ifølge dem kan effektivitet og medarbeidertilfredshet blomstre med fleksible arbeidsmodeller.
Debatten om å jobbe hjemmefra kontra å jobbe på kontoret fortsetter i mange bedrifter. Volvo Cars’ situasjon er et eksempel på utfordringene som oppstår når tradisjonelle arbeidspraksiser gir opphav til nye forventninger.
Men det er ikke bare de svenske kineserne som strammer til skruene for sine ansatte. I Tesla har administrerende direktør Elon Musk sagt at alle som ikke vender tilbake til kontorplassen sin vil bli sparket.