Det må gjøres kutt hos Nissan. Veldig nedfor. Så nå går ledelsen ut med 10 000 oppsigelser i tillegg til de 10 000 permitteringene som allerede er varslet.
Det japanske bilkonsernet Nissan er rammet av en massiv krise og varsler store oppsigelser som følge av tap og utfordringer med tollsatser på bildeler fra USA.
Nissan står overfor en av sine største omstruktureringer på flere år. Bilkonsernet planlegger å kutte 20 000 jobber globalt. Både ansatte og økonomien er hardt rammet.
Spareplanen betyr at 15 prosent av de ansatte mister jobben. Dette tilsvarer rundt 10 000 nye oppsigelser i tillegg til de som allerede er varslet.
Det store underskuddet som Nissan sliter med har tvunget ledelsen til å ta drastiske grep. Ifølge Nissan selv vil årets underskudd bli på mellom 32 og 34 milliarder kroner.
Gruppen har vært spesielt presset av handelskonflikter. Blant annet har tollsatsene som USA har innført på bilimport hatt stor effekt på Nissans inntjening.
Det japanske mediet NHK var først ute med å rapportere nyheten om de omfattende kuttene. Reuters har siden bekreftet informasjonen gjennom gruppens egne uttalelser.
Tollsatser på biler og deler fra USA legger press på Nissan
En betydelig del av problemene skyldes amerikansk handelspolitikk. Som president innførte Donald Trump tollsatser på både biler og bildeler.
Tariffen er på 25 prosent og påvirker blant annet motorer, girkasser og elektriske deler. Dette har skapt store problemer for bilprodusenter som Nissan, som opererer globalt.
De økte kostnadene har gjort det dyrere å produsere og selge biler. Dette har særlig påvirket eksporten fra Japan til USA, som ellers er et viktig marked.
Kombinert med lavere etterspørsel i flere regioner har konsernets inntjening stupt.
Ifølge Nissans siste regnskap er verdien av flere fabrikker og eiendeler betydelig nedskrevet. Det alene har kostet milliarder av kroner.
Tidligere oppsigelser ikke nok til å dekke underskuddet
Nissan hadde allerede igangsatt kutt. Før dagens kunngjøring var 10 000 stillinger allerede utlyst for eliminering.
Nå er tallet doblet. Ifølge ledelsen er dette nødvendig for å gjenopprette balansen i økonomien.
Stillingene som røykes er fordelt over hele verden. Det er foreløpig ingen informasjon om hvilke land som vil bli hardest rammet.
Flere analytikere har påpekt at spesielt produksjonsland med høye kostnader kan være i faresonen.
Gruppen har ikke opplyst om noen fabrikker vil bli stengt. Men tidligere uttalelser har indikert at Nissan ønsker å konsolidere produksjonen på færre steder.
Nissans fremtid: Usikkerhet og omstrukturering
Nissan har slitt med fallende salg og intern uro i flere år. Forholdet med alliansepartnerne Renault og Mitsubishi har også vært under press.
Flere toppledere har blitt byttet ut, og strategien har endret seg flere ganger. Med de nye oppsigelsene håper Nissan å skape en mer strømlinjeformet organisasjon.
Men flere markedsanalytikere mener at det trengs mer dersom konsernet skal være konkurransedyktig igjen.
Nissan selv insisterer på at den «fete damen» ennå ikke har sunget for siste gang. Den nye direktøren lover blant annet at GT-R skal gjenopplives. Les mer om det her .