En ny ACEA-rapport peker på store utfordringer for elbiler i EU. Strømnettet, produksjonen og utplasseringen av V2G-teknologi henger etter, heter det i advarselen.
En ny rapport fra bransjeorganisasjonen ACEA avdekker store utfordringer for elbiler i Europa.
Rapporten, som er utarbeidet av Transport & Mobility Leuven, peker på problemer med strømnettet, elbilproduksjon og spredningen av V2G-teknologi, som kan sende strøm fra elbiler tilbake til nettet.
Europas strømnett er direkte «forankret» i rapporten. Den beskrives som utdatert og ikke klar for mange flere elbiler.
Hvis hele bilparken skulle gå over til elektrisk kraft i dag, ville det skapt «enorme problemer» mange steder, ifølge Mobility Swedden-direktør Mattias Bergman.
Antallet solcelleinstallasjoner er også lavere enn det som bør forventes i 2025. Mange land henger etter med smarte strømtjenester.
Disse tjenestene kan fordele strømbehovet utover dagen. Faste strømpriser i flere land gjør det mindre attraktivt å planlegge lading til tider med lav etterspørsel, for eksempel om natten.
Bilmerkene selv fremhever ofte V2G-teknologi. Dette betyr at bilen kan dele strøm for å balansere strømnettet. Denne teknologien finnes imidlertid bare i tolv prosent av elbilene som selges i Europa.
Utfordringer med strømnettet og ladeteknologier
Spredningen av lading for elbiler går fremover. Det er betydelig flere ladepunkter nå enn for bare noen få år siden. Det er imidlertid store regionale forskjeller i EU.
Nederland, Frankrike og Tyskland driver gjennomsnittet opp. Men i 18 av EUs 27 medlemsland er det fortsatt færre offentlige ladestasjoner enn bensinstasjoner.
Produksjonen av elbiler i Europa får også det røde kortet. Europeiske energipriser er betydelig høyere enn i konkurrerende regioner.
De er 151 prosent høyere enn i USA og 114 prosent høyere enn i Kina.
Dette gjør det vanskeligere for europeiske bilprodusenter å konkurrere globalt. Europa er også sterkt avhengig av importerte batterier. Kinesiske batterier er vanligvis 20–30 prosent billigere enn europeiske.
Produksjon, salg og økonomiske insentiver
Når det gjelder salg av nye biler, er det bare noen få land som skiller seg ut. De har en høy andel elbiler. Mange andre land ligger imidlertid langt etter i utviklingen.
I disse landene utgjør elbiler fortsatt mindre enn én av ti nye biler som selges. Utvalget av brukte elbiler vokser imidlertid raskt. Nye elbiler begynner også å bli lansert med priser under 30 000 euro, noe som tilsvarer omtrent 225 000 danske kroner.
Europeiske land har derfor svært ulike utgangspunkt i overgangen til elbiler. Hvis den overgangen noen gang skjer.
For å støtte elbilen har EU pålagt alle medlemsland å innføre ensartede støtteordninger. Men ikke alle medlemslandene er like begeistret for ideen,
For eksempel har land som Sverige og Tyskland fullstendig faset ut støtten til elbiler. Det samme skjer for tiden i Nederland.
På den andre siden av Atlanterhavet vil republikanerne gjerne avslutte all støtte til elbiler på føderalt nivå. Les mer om det her .