Maxime Picat, Asia-sjef for bilgiganten Stellantis, advarer om at kinesiske bilmerker som BYD utkonkurrerer europeiske merker i verdens største bilmarked.
Kampen om det kinesiske bilmarkedet, verdens største, har sannsynligvis aldri vært blodigere. Og det er kineserne som vinner.
De – altså kineserne – har ikke bare tatt ledelsen innen elbiler. Nå truer de også områdene der europeiske merkevarer tradisjonelt har vært sterke.
En av dem som ser mest dystert på fremtiden er Stellantis' Asia-manager, Maxime Picat. Han er mer enn bekymret over den nåværende utviklingen.
Picat er sjokkert over hvor raskt kinesiske produsenter har vunnet markedsandeler. Han sa dette på Financial Times ' konferanse om bilens fremtid.
Kinesiske merker dominerer allerede salget av elbiler og større bilmodeller, mener han.
Nå er de også utfordrende i C-segmentet. Dette gjelder mellomstore bensinbiler. Det har lenge vært en bastion for vestlige bilmerker.
– Det er alt vi har igjen i Kina. Og det vil ikke vare, sa Picat.
Endringen er tydelig synlig i salgsstatistikken. Ved begynnelsen av 2020 hadde utenlandske merker 64 prosent av det kinesiske bilmarkedet. I dag har den andelen sunket til 32 prosent. Det viser hvor raskt markedet har endret seg.
Kinesisk fremrykk og europeiske reaksjoner
For eksempel har det kinesiske merket BYD allerede gått forbi Volkswagen. BYD er dermed det mestselgende bilmerket i Kina. Dette er et betydelig skifte i det store markedet.
Flere vestlige bilselskaper har reagert på utviklingen. Noen, inkludert Stellantis selv, har valgt å trappe ned eller trekke seg ut av Kina. Årsakene er fallende salgstall og stadig hardere priskonkurranse.
Andre bilprodusenter velger en annen vei. Volkswagen og Toyota har for eksempel besluttet å investere enda mer massivt i Kina. De fokuserer på å tilpasse seg det lokale markedet.
Volkswagen har investert ytterligere omtrent 18,65 milliarder danske kroner i et forsøk på å beholde de kinesiske pengene.
Gruppen jobber nå under mottoet «I Kina for Kina». Dette betyr at modeller er utviklet spesielt for kinesiske forbrukeres behov og preferanser.
For å understreke sin lojalitet til Kina har Volkswagen også brutt europeiske regelverk.
Tyskere er skeptiske til EUs forsøk på å innføre tollsatser på kinesiske elbiler importert til Europa.
Strategiske valg og en usikker fremtid
Stellantis har valgt en annen strategi enn Volkswagen. Etter å ha avviklet sin egen direkte virksomhet i Kina, har Stellantis nylig kjøpt opp aksjer i andre bilmerker.
Konsernet har kjøpt opp 20 prosent av den kinesiske elbilprodusenten Leapmotor for et beløp tilsvarende omtrent 11,19 milliarder danske kroner.
Formålet med investeringen er å delta i veksten i det kinesiske markedet. Dette må gjøres gjennom en lokal partner snarere enn gjennom direkte tilstedeværelse. Det er en måte å redusere risikoen på.
Maxime Picat erkjenner de store utfordringene. «Hvis man ser på hva som har skjedd de siste årene, er trenden sterk.
– Og det har vært svært vanskelig for vestlige bilprodusenter å opprettholde sin posisjon i Kina. Jeg er en ganske optimistisk person, men ikke i dette tilfellet.»
Den nåværende situasjonen i Kina skaper bekymring internt hos Stellantis. Etter at administrerende direktør Carlos Tavares ble sparket i desember, nevnes Picat som en mulig etterfølger.
Men det gjør også tidligere Seat-sjef Wayne Griffiths, som forlot stillingen sin i bilmerket 31. mars i år uten forvarsel.
Uansett hvem som tar over, vil den nye sjefen møte noen harde realiteter. De kinesiske bilmerkene er ikke bare til stede; de er i forkant på mange områder.