De danske kommunene tjener nå over én milliard danske kroner i året på bilister som må parkere. Det viser en ny rapport fra FDM.
I flere tilfeller er det ulovlig når kommuner forsøker å lappe hull i økonomien ved å innføre betalingsparkering. Det endrer imidlertid ikke på at kommunene tjener rekordstore penger for tiden.
Faktisk har inntjeningen fra betalingsparkering nådd én milliard kroner i de danske kommunenes økonomi. 57 kommuner har i dag parkeringskontroll og 25 betalingsparkeringer.
Det viser en ny rapport fra FDM.
– Det er ingen tvil om at det blir dyrere for bilistene å parkere, og for noen kommuner er det en praktisk inntekt som brukes til å betale utgifter som ikke har noe med bilister eller infrastruktur å gjøre, sier sjefkonsulent i FDM, Dennis Long. .
LES OGSÅ: Skandaløst leasingselskap får 10 millioner kroner
FDM har flere ganger vært ute etter kommuner, som skruer opp betalingsparkeringen og takstene for å dekke hull i økonomien. For det er helt ulovlig.
Blå. i Helsingør. Her avviser Malthe Jacobsen, som er bystyremedlem for partiet Enhedslisten, at det har noe med dårlig økonomi å gjøre. Tvert imot forsvarer politikeren seg med at han bare generelt vil ha færre biler i byen.
Danske bilister vil ikke bare måtte betale mye mer i Helsingør – men generelt i årene som kommer – for å parkere. I Odense er det for eksempel bestemt at det senest i 2030 skal koste 34 DKK i timen å parkere i byen.
Andre steder i byen prøver de å holde bilistene unna ved å forby parkering totalt. Dette gjelder blant annet i Hunderup bydel. Kommunen har også bestemt at det senest innen 2030 skal være dobbelt så dyrt å parkere en diesel- eller bensinbil enn en elbil i byen.
En ting påvirker imidlertid både den første, andre og tredje biltypen. Odense kommune ønsker å innføre fartsgrense på ikke mer enn 30 km/t i det meste av byen. Andre steder må hastigheten ned til 20 km/t.