Den årlige AutoIndex-undersøkelsen avslører betydelige nedganger for Peugeot og Audi, mens Tesla holder seg lavt. Se hvilke bilmerker danske bileiere er mest misfornøyde med i den nye undersøkelsen.
Den siste AutoIndex-undersøkelsen, publisert av FDMs medlemsmagasin Motor , viser klare trender i misnøyen blant danske bileiere.
Spesielt Peugeot, Audi og Tesla ligger i den lave enden. Disse resultatene peker på utfordringer for populære merkevarer.
Peugeot tar en kjedelig sisteplass i årets undersøkelse på alle måter. Merket opplever den største nedgangen i tilfredshet blant alle bilmerker. Nedgangen er på hele 2,8 prosent. Dette er en betydelig nedgang for det franske bilmerket.
Den nye bunnplasseringen skyldes ikke at andre merker i den lave enden har forsvunnet fra undersøkelsen.
Peugeot har falt på grunn av en reell nedgang i bileiernes opplevelser. Dette understreker en utfordring for merkevaren.
Tesla, som ellers har stormet frem med elbiler, er også i den tunge enden. Merket er tredje sist i den samlede tilfredshetsundersøkelsen. Dette kan overraske noen, ettersom Tesla ofte forbindes med innovasjon.
Motsatt viser en beregning fra den danske veitrafikmyndigheten at Tesla også er det merket som oftest stryker på periodiske kontroller.
Audi er også midt i en bemerkelsesverdig nedgang. Merket har falt til 16. plass. Det er et stort fall for Audi, som tidligere har ligget solid blant de ti beste. I løpet av de siste fem årene har Audi hatt rangeringer på 5, 5, 6, 8 og 10.
Flere merker kjemper om bileiernes gunst
Foruten Peugeot, Tesla og Audi, er det andre merker som rangerer under gjennomsnittet i tilfredshet.
Opel tar plassen rett over Peugeot, som nest sist. Citroën rangerer også lavt, etterfulgt av Ford og Cupra.
Listen over merker med en poengsum under gjennomsnittet inkluderer også Volkswagen, Skoda og Renault. Disse resultatene viser at selv blant etablerte merkevarer er det rom for grundig forbedring.
AutoIndex-undersøkelsen er basert på over 130 spørsmål. Spørsmålene dekker bileiernes erfaringer med bilen, forhandleren og verkstedet. Dette gir et bredt bilde av den generelle tilfredsheten.
Til tross for utfordringene med de nevnte merkene, har den gjennomsnittlige tilfredsheten blant alle bileiere økt noe. Den har økt med 0,6 prosent sammenlignet med i fjor. Dette er positive nyheter etter to år med nedgang.
Fire bilmerker er ekskludert fra undersøkelsen i år. Dette er Honda, Dacia, Seat og Fiat. Fiat tok sisteplassen i forrige undersøkelse.
Merkene er ute fordi det ikke var nok eiere i databasen. For at resultatene skal være gyldige, kreves det et visst antall svar.
Positiv utvikling for individuelle og nye spillere på banen
Selv om fokuset her er på de mindre tilfredsstillende opplevelsene, finnes det også positive historier. Toyota har gjenerobret førsteplassen for første gang siden 2012. De dytter dermed BMW ned til andreplass etter mange år i ledelsen.
BMW opplevde årets nest største nedgang på to prosent. Toyota selv steg bare med 0,8 prosent. Det var imidlertid nok til å overta rutebåten. Mercedes-Benz, Volvo og Suzuki følger tett bak BMW.
Et nytt tilskudd til årets AutoIndex er Polestar. Elbilmerket er nå inkludert i undersøkelsen for første gang. Polestar kommer på syvendeplass av de 20 deltakende bilmerkene.
Selv om noen merker sliter med tilfredsheten, viser AutoIndex også at bilmarkedet er dynamisk. Forbrukeropplevelser er i stadig endring.