Som sjåfør bør du alltid la politiet styre samtalen dersom du blir stoppet. Videre bør du aldri svare på flere spørsmål enn loven krever.
Det er ikke farlig å bli stoppet av politiet. Og har du vanlig mel i posen er det på det meste litt irriterende.
Men det betyr ikke at du må være som en åpen bok for rettshåndhevelse. Generelt skal du aldri svare mer enn du er pålagt i følge trafikkloven.
Du må alltid oppgi navn, adresse og fødselsdato. Akkurat som at du ifølge en landsrettsdom alltid skal levere fra deg førerkortet dersom politiet ber om det.
Men du skal i grunnen aldri fortelle politiet mer enn det. Offiseren eller betjentene kan heller ikke tvinge mer ut av deg.
Dette skriver DR .
Utover det som er nevnt, har du ikke plikt til å si noe til politiet. Hvis de vil vite hele CPR-nummeret ditt, og førerkortet ditt ikke er nok, må politiet selv søke deg opp i systemene sine.
Hold deg rolig, men ikke si noe til politiet.
Du trenger heller ikke slå på bremsen hvis du ser blå blink i speilene dine. Politiet kan ikke gi deg billett til å finne et passende sted å stoppe først.
– Du trenger ikke stoppe umiddelbart hvis du kjører på en trafikkert vei. Det vet politiet også.
– Vennligst trekk inn på en bensinstasjon eller et annet godt opplyst område der du ikke er til sjenanse for andre, skriver den svenske tycoonen Peter Ternström i en kronikk for Auto Motor och Sport.
Generelt bør politiet la deg kjøre videre så raskt som mulig, så det kan være fristende å svare på flere spørsmål enn du er pålagt, men ikke.
Men svarer du på spørsmål likevel, må du nekte for at du vet hvorfor politiet stopper deg. Du bør la politiet håndtere det. Du er ikke forpliktet til å inkriminere deg selv.
Selv om du vet at du kanskje kjører litt for fort, må du aldri innrømme det for betjenten eller betjentene. I hvert fall ikke med det første.
Sørg alltid for å filme eller på annen måte registrere dine interaksjoner med politiet.
Som i alle andre yrker er det hardbarkede menn i politiet, og bak rattet vet man aldri om man kjører med en slik ordensbetjent.
Derfor bør du alltid filme eller på annen måte registrere dine interaksjoner med politiet. Til tross for irritasjon fra mange tjenestemenn og flere politidistrikter, er det ikke ulovlig å filme politiet.
Dersom det gjelder en klage eller rettssak er det alltid greit å ha materiale som kan dokumentere hva som faktisk har skjedd.
Politiet skal også oppgi navn, merkenummer og tjenestested når/hvis du ber om det. Dette kan være i forbindelse med en klagesak.
Markeringsnummeret – også kjent som ID-nummeret – kan alltid identifisere den enkelte tjenestemannen. Og politiet har siden februar 2016 måttet bære det synlig på uniformene sine.
Ikke alle offiserer er like gode på kanten. Ikke engang på veiene. Det trenger imidlertid ikke være utenfor deg. Hold deg rolig og si bare det du er forpliktet til.
Boosted har tidligere kunnet fortelle om hvordan en nå pensjonert politimann har blitt anklaget for å ha kjørt til vanvidd. Les mer om det her .