Hybridbiler og forbrenningsmotorer får lengre levetid i England på grunn av nye eksportbarrierer fra USA.
Storbritannia endrer nå kurs på sin grønne plan for biler. Som et direkte svar på USAs president Donald Trumps tollkrig vil hybridbiler og varebiler med forbrenningsmotor kunne selges i landet i en lengre periode.
Det såkalte Zero Emission Vehicle (ZEV)-mandatet skulle ha forbudt salg av nye fossilt drivstoffbiler allerede i 2030.
Men de nye reglene betyr at produsentene får mer tid til å tilpasse seg – og det samme vil britiske bilkjøpere.
President Trump har innført en toll på 25 prosent på biler som eksporteres til USA. I fjor eksporterte Storbritannia mer enn 100 000 biler til det amerikanske markedet – inkludert fra Jaguar Land Rover (JLR), som har produksjonsanlegg over hele England.
Nye amerikanske tollsatser legger en belastning på den britiske bilindustrien
I lys av de nye tariffene har JLR valgt å pause sine forsendelser til USA mens de vurderer konsekvensene. En talsperson bekrefter dette til pressen:
"USA er et viktig marked for JLRs luksusmerker. Vi tar kortsiktige skritt og har valgt å pause forsendelser i april mens vi utvikler planene våre for den nærmeste fremtiden."
De oppdaterte reglene som nettopp er publisert av den britiske regjeringen betyr at hybridbiler som Toyota Prius og Nissan e-Power-biler får selges i ytterligere fem år.
Hybridbiler vil ha forlenget levetid frem til 2035
Varebiler med forbrenningsmotor og plug-in hybrid varebiler vil også fortsette å selges frem til 2035.
Samtidig vil små produsenter som Aston Martin og McLaren være unntatt fra visse krav i overgangsfasen.
Samferdselsminister Heidi Alexander sier i en offisiell uttalelse:
"Vår bilindustri fortjener klarhet, ambisjoner og lederskap. Den får det nå. Vi beskytter arbeidsplasser og gjør Storbritannia til en global leder i overgangen til elbiler"
Milliardinvesteringer og flere ladestasjoner i England
Storbritannia vil støtte overgangen med økonomiske insentiver.
Regjeringen har allerede bevilget 2,3 milliarder pund (tilsvarer 24,5 milliarder kroner) til grønn omstilling, produksjon og utvidelse av ladeinfrastruktur.
Landet har allerede over 75.000 ladestasjoner, og ifølge myndighetene legges det til én ny hvert 29. minutt.
Energi- og klimasekretær Ed Miliband sier:
"Planen vil styrke vår egen bilproduksjon og gjøre det billigere for forbrukere å kjøre elbiler. Vi er fast bestemt på å gripe denne globale muligheten"
Elbilsalget fortsetter, men markedet blir bredere
I 2024 hadde Storbritannia det største elbilsalget i Europa og var nummer tre globalt, med mer enn 382 000 solgte elbiler.
Men med de nye reglene vil markedet bli bredere – spesielt for plug-in hybridbiler, som fortsatt teller som delvis elektriske og ikke slipper ut så mye CO₂ – spesielt på korte turer.
Den britiske bilindustrien sysselsetter over 150.000 mennesker og skaper en årlig verdi på nesten 170 milliarder kroner. Derfor spiller økonomisk stabilitet også en stor rolle i den nye lovgivningen.
Statsminister Keir Starmer understreker at endringen ikke er en oppgivelse av klimamålene:
"Vi endrer ikke kurs for å gå bakover, men for å sikre at vi fremover kan eksportere britiske biler laget av britiske arbeidere til verden. Det handler om handling, ikke ord."
Den britiske regjeringen opprettholder målet om å redusere de totale utslippene med 68 prosent innen 2030 og nå netto null innen 2050.
Men med Trumps nye tariffer har tempoet nå avtatt litt – og hybridbiler har en ny og lengre fremtid i Storbritannia.