Både blant bilforhandlere og privatpersoner som vil kvitte seg med brukte biler, er det råtne kar. Deres svindel er dessverre ganske utbredt, påpeker media.
Dette er ikke nødvendigvis alltid tilfelle. Men også blant bilforhandlere og privatpersoner som vil kvitte seg med en bruktbil – finnes det råtne kar. Noen mer seriøse enn andre.
Og ifølge Auto Bild er svindelen begått av bilforhandlere dessverre utbredt. Bilforhandlerne – eller privatpersoner i ond tro – bruker imidlertid ikke bare ett triks for å jukse. For det er flere av dem.
Faktisk er svindelene som bilselgerne kan bruke, nesten utallige. Det er ikke rart at spesielt bruktbilforhandlere gang på gang ligger nederst i troverdighetsundersøkelser.
Her på Boosted har vi tidligere beskrevet hvordan opptil 50 000 biler bare i Danmark kan klones. Noe som svindlere i stor grad benytter seg av. Men mer om det om et øyeblikk.
LES OGSÅ: Fotgjengerovergang kostet en kvart million – nå heter det livsfarlig
Kilometerspoling: Det er ikke ulovlig, men…
Det er ikke ulovlig å spole frem eller tilbake en kilometerteller. Men selv om det kan være fullt lovlige grunner til det, er det ofte bilselgere med lumske baktanker som benytter seg av det.
Ofte prøver bilselgerne å skru speedometeret tilbake for å få mer penger for en bil som er «nyere» enn den egentlig er. Enrico, som trodde han hadde kjøpt en Mercedes med 230.000 kilometer på kilometertelleren, var bl.a. Les mer om det her.
Et godt råd er å alltid spørre selger om kjørelengde, sjekke serviceboken og de offentlig tilgjengelige kontrollrapportene.
Skjult skade: Ny maling kan dekke mye
Med mindre du er bilekspert, kan det være ekstremt vanskelig å oppdage skjulte skader. De er skjult av en grunn. Mest for å få mer penger ut av deg.
Men skjulte skader kan være farlige. Blant annet fordi de kan gå utover bilens sikkerhet og kjøreegenskaper. Åpent forskjellige nyanser i bilens lakk kan imidlertid være en veldig god indikator på at noe skjuler seg i bilens historie. Spør derfor alltid selgeren og sjekk bilens papirer for denne typen historikk.
Klonede biler – det er tusenvis av dem i Danmark
Det er iboende vanskelig å si noe presist om hvor mange klonede biler som kjører rundt i Danmark. Men vi kan trygt anta at det dreier seg om flere tusen.
Kloning, som går ut på å hacke et nytt registreringsnummer i for eksempel en stjålet bil slik at den skifter identitet, kan være fryktelig vanskelig å oppdage.
Som privatperson er det dessverre ikke så mye som kan gjøres for å unngå å stå på en klonet bil. Det er spesielt når vi når de mye dyrere bilene at kloning blir en utbredt svindel.
Men hvis bilens registreringsbevis – eller serviceheftet – sier at den er blå, og du ser på en rotete bil, bør alarmklokkene ringe. Spesielt hvis selgeren ikke nevner det med ett ord.
Falske annonser – betal aldri på forhånd for en bruktbil
Det høres kanskje dumt ut med en falsk salgsannonse. Men likevel er det en måte svindlerne lykkes på gang på gang.
Annonsene sier åpenbart ikke noe om forhåndsbetaling. Men når du ringer på bilen fordi det kan høres ut som et veldig godt tilbud, begynner selgeren plutselig å snakke om et depositum for å holde bilen til du kommer og ser på den.
Det er tydeligvis ingen bil. Bildene av den kan være stjålet fra den ekte og i den sammenheng helt uskyldige eieren. Men 'selgeren' sier at det er 'mange interesserte'.
Det var en samling av de mest utbredte svindeltriksene blant bilselgere. Vi vet at vi ikke har alle fallgruvene med oss. Glemte vi noen? Del dem deretter med oss i kommentarfeltet til denne artikkelen på Facebook.